Karaciğer vücudumuzda 300 ayrı görev yürütüyor. Yani tek işlevi bir ece önceki alkolü vücudumuzdan atmak değil!

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Ancak hayatı boyunca ağzına bir damla içki bile koymamış olanlar da karaciğer hastalığına yakalanabiliyor. Örneğin, karaciğer yetmezliği gibi. Karaciğerinizin sağlığını korumak için nasıl bir beslenme rejimi izlemelisiniz? Karaciğerinizin sağlığının iyi olmadığını nasıl hissedebilirsiniz? Kronik yorgunluk düzensiz bir kan şekeri gibi belirtiler, karaciğerin alarm verdiği anlamına gelebilir mi?

 

Bu sorulara yanıt verebilmek için karaciğerimizi iyi tanımamız gerekiyor. 300’ü aşkın görev üstlenen karaciğer nasıl çalışıyor? Cevap: Karaciğer denince akla öncelikle vücudu toksik, yani zehirli maddelerden temizlemesi geliyor. Oysa bu, karaciğerin hiç de öncelik taşımayan işlevlerinden biri. Ondan daha önemli en az 6 görevi daha var. Örneğin vücutta yedek yakıt olarak şeker depolanmasını ve onları enerji kaynağına dönüştürmeyi karaciğer sağlıyor.

 

Elbette yukarıda da belirttiğimiz gibi, vücuttaki toksik maddlerin dışarı atılması da onun isi. Ayrıca yiyeceklerin, özellikle yağlı maddelerin sindirilmesi için gerekli salgıların kaynağı da o. Karaciğer ayrıca glikojen, yağ, amino asit, vitamin ve mineral deposu. Amino asitler beslenmenizden geliyor ve karaciğerde vitamine dönüşüyor. Amino asitler kaslarınız, cildiniz, saçlarınız ve hormonlarınız için yapı taşları işlevini görüyor.

 

Karaciğer ayrıca hormonları filtreliyor ve onları çeşitli eriyiklere dönüştürüp hormon dengesini sağlıyor. İnsülin dengenizi de unutmayın. Karaciğerinizde işler yolunda gitmezse, bunun sonuçları mutlaka vücudunuzun herhangi bir yerinde kendini hissettirecek. Örneğin, enerji oranımızdan kilomuza, üreme yeteneğinizden cildimizin durumuna kadar.