Kanada’nın Yeni Brunswick eyaletinin başkenti Fredericton’da 2021 yılından bu yana yeni bir mahalle doğuyor. Şirketini Amerikalı rakibine satarak milyarder olan Kanadalı Marcel LeBrun, edindiği serveti hayır işlerinde değerlendirmeye karar verdi. Ve evsizler için konut inşa ettirmeye başladı. Yeni Brunswick eyaletinde, son sayımlara göre 1.600 evsiz, yani sokakta yaşayan var.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Marcel LeBrun önce bir vakıf kurdu. Sonra onlar için ev inşa ettirmeye başladı. Şu ana kadar 70 ev bitti. Her 4 günde bir, yeni bir ev yükseliyor. Marcel LeBrun projeye 4 milyon dolar yatırdı. Evlerin yüzde 75’i bitmiş durumda. Hayırsever girişimciye Kanada Hükümeti de destek verdi, 12 milyon dolar kaynak sağladı. Öylece kaliteli bir inşaatla evlerin tamamlanması ve tüm altyapı ihtiyaçlarının karşılanması garanti altına alındı.

 

Evler salon, yatak odası, mutfak ve banyodan oluşuyor. Elektrik, çatıdaki güneş panelleriyle sağlanıyor. Mutfakta bir evin iün inşa htiyacı olan tüm ekipen bulunuyor: Tencere, tava, tabak takımı, çatal-bıcak-kaşık takımı gibi… Ayrıca küçük bir terasları da var. Evsizlerden olup da Marcel LeBrun taraından inşa ettirilen evlerden birine yerleşen Susan duygularını anlatmakta güçlük çekiyor: “Burada o kadar mutluyum ki… Bu evden önce hayatım çökmüştü. Şimdi yeniden bir hayat kurabileceğim.”

 

Marcel LeBrun sokakta yaşayanlara sadece ev inşa etmedi; onlara iş imkanı da sağladı. Örneğin, hayatında her şeyi yitirmiş olan gitarist Randy Burtch, eskiden arabasında yaşıyordu, şimdi evlerin inşaatında çalışıyor. “Buraya taşındığımda önce 3 gün boyunca kesintisiz uyudum. Şimdi kendime geldim” diyor. Marcel LeBrun ise hayatının en öğretitici deneyimini yaşadığını anlatıyor, şöyle diyor: “İnanılmaz işler yapan insanlarla karşılaştım. Karakter olarak o kadar üçlüler ki…”

 

Kanadalı milyarder sadece evler inşa etmekle yetinmemeye kararlı: ”Bu insanlara barınacakları ev sağlamak yeterli değil. Onlara mülkiyet ve sorumluluk duygularını da aşılamak gerekiyor. Sokaktan topladığım o insanlar arasında öylesine güçlü karakter sahibi olanlarla karşılaştım ki, benim için hayatımın en zengin deneyimleri edindiğim iş oldu.” Marcel LeBrun’un mahallesinde evlerin yanı sıra bir alışariş merkezi ve o evlerde yaşayan, bir süre öncesine kadar sokaklarda yatıp-kalkan insanların işleteceği bir kafe de bulunacak. Ayrıca meslek edinmeleri için bir dizi kurs da düzenlenecek.