Türkiye’de ortalama yaşam süresi erkeklerde 77,5, kadınlarda ise 80,3 yıl.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Sadece Türkiye’de değil, dünyanın hemen tüm ülkelerinde kadınlar erkeklerden daha uzun yaşıyor.

 

Küresel bir gerçek bu. Her ne kadar ülkeden ülkeye azalıp çoğalsa da, tüm ülkelerde kadın dullar erkeklere göre açık ara önde.

 

Bir çok varsayım ortaya atılmasına rağmen bu “Olay”ın sırrı bir türlü çözülemedi. İddia veya varsayımların bazıları şöyle:

 

-Sigara ve alkol erkeklerin ömrünü kısaltıyor.

-Erkekler zor ve zorlu işlerde çalıştıkları için daha erken yıpranıyor ve ölüyor.

-Kadınlar beslenmelerine daha çok dikkat ettikleri için erkeklerden uzun yaşıyor.

 

İyi ama, uzak kuzenlerimiz olan gorillerde de neden dişiler erkeklerden daha uzun yaşıyor? Öyle ya, onlarda erkek goriller, insanlar gibi zorlu işlerde çalışmıyor, sigara ve alkol bağlılıkları yok… Ne ar ki, onlar da dişilerinden önce dünyaya veda ediyor.

 

Bilim insanları bunu “Biyolojik faktörler” ile açıklamaya çalışıyor. İşte birkaçı:

 

-Kadınlarda iki “X” kromozomu,  erkeklerde ise bir “X” ve bir “Y” kromozomu var. Bu fark hücrelerin yaşlanmasını değiştiriyor. İki X kromozomu olması nedeniyle kadınlar her genin kopyasını tutuyor; yani bir gende sorun varsa yedeği devreye giriyor. Erkeklerinse böyle bir takviye imkanı yok. Bu nedenle zamanla daha fazla hücre arıza gösterip erkekleri daha büyük hastalık riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

 

-Kadınların kalpleri adet dönemlerinin ikinci yarısında daha hızlı atıyor. Bu da onlar için daha fazla fiziki egzersiz anlamına geliyor. Böylece kalp krizi riskleri azalıyor.

 

-Erkekler genelde kadınlardan daha cüsseli. Bu, daha çok hücreye sahip olma anlamına geliyor. Ve ne yazık ki, daha fazla hücre daha çok mutasyon tehlikesi barındırıyor. Ayrıca daha çok enerji ihtiyacı yaratıyor. Bu da dokuların daha hızlı bozulması sonucunu veriyor.

 

-Erkeklerin ve kadınların vücutlarında yağ dağılımı farklı. Bu nedenle yaşa bağlı şişmanlama erkeklere daha çok zarar veriyor.

 

-Erkeklerde daha fazla olan “Testosteron” kalp krizi ve yüksek tansiyon riskini artırıyor. Bir örnek: Eskiden saraylarda görev yapan hadım erkekler, hemen hiç “Testosteron” üretmedikleri için, hadım olmayanlara göre daha uzun yaşıyorlardı.