İsviçre’de Cenevre Üniversitesi ile Cenevre Hastaneler Üniversitesi işbirliğiyle kanserli hücrelerin minyatür örnekleri üretildi. Bu hücrelerin özellikle akciğer kanseri tedavisinde, daha da önemlisi kişiye özel tedavi alanında yeni ufuklar açabileceği bildirildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Akciğer kanseri dünyada kanserden ölümlerin yüzde 20’sinden sorumlu. Elbette günümüzde akciğer kanserinin tedavisi için çeşitli yöntemler var: Kemoterapiden moleküler tedaviye kadar… Ancak bu tedaviler bir yere kadar sonuç verebiliyor. Çünkü akciğer kanserinin bir çok türü var ve tümörün sonuç tümörün tedaviye vereceği tepkiye göre değişiyor.

 

Dahası bazı kanserli hücreler tedaviye karşı direnç mekanizmaları geliştiriyor, bu da sağlıklı hücrelerin de tahribi gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Her hasta için en iyi tedavi çözümleri bulabilmek ve kanserli hücrelerin dirençlerini değerlendirebilmek için çeşitli formüllerin test edilmesi gerekiyor. Laboratuvar ortamında üretilen minyatür tümörler işte bu noktada devreye giriyor.

 

Minyatür tümörler şöyle üretiliyor: Tümörlerden biraz kanserli hücre alınıyor, sonra laboratuvar ortamında gelişmesi sağlanıyor. 15-20 günlük sürede hücreler normal bir tümör boyutuna ulaşıyor. Daha sonra o tümörlerde deneylere başlanıyor: Hangisi etkili, hangisi sonuç vermiyor?

 

Ayrıca akciğerdeki sağlıklı dokudan da hücreler alınıyor. Bu örnekler de tedavide kullanılan ilaçların normal akciğer hücrelerinde ne ölçüde zehirlenmeye yol açabileceği araştırılıyor. Böylece tedavinin yan etkilerinin mümkün olduğunca azaltılması amaçlanıyor.