Bir ülkenin denizlerdeki gücü sahip olduğu ve tüm okyanuslarda cirit attırdığı uçak gemileriyle ölçülüyor.

 

Peki en büyük uçak gemileri hangi devletin deniz kuvvetlerinde ve boyutları ne? İşte başdöndürücü rakamlar…

 

1-USS GERALD FORD: BÜYÜKLERİN EN BÜYÜĞÜ

 

Dünyanın en güçlü ordusu olan ABD silahlı kuvvetleri elbette en büyük ve en ağır uçak gemisine sahip olmak zorunda. “USS Gerald R. Ford” işte bu gücü simgeliyor. 333 metre boyunda, 112 bin ton ağırlığında, 80 uçak alıp taşıyabiliyor. 2020’de hizmete giren uçak gemisi ayrıca 4.300 kişilik mürettebat barındırabiliyor. İki nükleer reaktörle çalışan gemi saatte 55,6 kilometre yol alabiliyor.

 

2-ÇİN’İN İLK UÇAK GEMİSİ: LİAONİNG

 

2017’de hizmete giren “Liaoning” aslında Sovyetler Birliği’nin “Varyag” adlı bir uçak gemisiydi. Sovyetler Birliği dağılınca Ukrayna’ya kalmıştı. “Amiral Kuznetsov”un ikiziydi. Çin satın alıp yeniledi. 7 yıldır Çin deniz kuvvetlerinde görev yapan gemi 59 bin ton ağırlığında. Boyu 304,5 metre ve 50 uçak alabiliyor. Saatteki hızı 59,2 kilometreye ulaşabiliyor. 2.500kişilik mürettebata ev sahipliği yapabiliyor.

 

3-HMS QUEEN ELİZABETH: İNGİLİZLER’İN GÖZBEBEĞİ

 

“HMS Queen Elzabeth”, İngiliz kraliyet deniz kuvvetlerinin gurur kaynağı. 284 metre uzunluğunda, 65 bin ton ağırlığında, 40 savaş uçağı taşıyabiliyor, saatte 50 kilometre hız yapıyor, 1.450 kişilik mürettebatı barındırabiliyor.

 

4-FRANSIZLAR’IN UÇAK GEMİSİ: CHARLES DE GAULLE

 

Fransa da dünyanın en güçlü ve en eğitimli ordularından birine sahip. Deniz kuvvetlerinin “Amiral gemisi” olarak gördükleri “Charles de Gaulle” uçak gemisi iki nükleer reaktörle çalışıyor. 262 metre uzunluğunda ve 42 bin ton ağırlığında. 40 uçak ve 2 bin kişilik mürettebata ev sahipliği yapabiliyor.

 

2038’de emekliye ayrılması planlanan “Charles de Gaulle” uçak gemisinden nöbeti 75 bin ton ağırlığında halefi devralacak.

 

Son bir not: ABD deniz kuvvetleri “Gerald R. Ford”un yanı sıra, nükleer reaktörle çalışan bir  çok uçak gemisine daha sahip. İşte adları: Nimitz, Dwight D. Eisenhower, Carl Vinson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, George Washington, John C. Stennis, Harry S. Truman, Ronald Reagan, George H. W. Bush.