İrlanda’nın başkenti Dublin’deki hayvanat bahçesinin dişi orangutanına yavrusunu nasıl emzirebileceğini öğretmek için 30 insan anne nöbetleşe hayvanın kafesinin önünde eğitim verdi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Çünkü daha önce iki yavrusunu kaybetmiş olan orangutanın üçünü çocuğunu kurtarmak için seferberlik ilan edildi. Hayvanat bahçesi yetkilileri Mujur adlı dişi orangutanın hamile kaldığını fark etmediler.  Sibu adlı erkek orangutan ölümünden birkaç ay önce Mujur ile çiftleşmişti.

 

Yavru orangutanların hayatlarının ilk 3 yılında anneleri hayati bir rol oynuyor. Beslenmek için tamamen annelerine bağımlı oluyorlar. Annelerinin memelerine yapışıyorlar. Anne hareket halinde olsa bile memelerini bırakmıyorlar. Ancak, Mujur daha önce iki yavrusunda bu görevini yerine getiremedi. Sonuç: 2 yavru da açlıktan öldü. Mujur’n üçüncü kez hamile olduğu anlaşılınca, hayvanat bahçesi yönetimi Dublin Doğum Hastanesi’nin emzirme uzmanı olan ebe Lizzie Reevess’ten yardım istedi.

 

Reeves bebek orangutan dünyaya gelmeden önce 30 süt anneden oluşan bir ekip kurdu. Her sabah sırayla 1-2 saat orangutanın kafesinin önünde emzirme teknikleri kursu veriyorlardı. Kafesin önünde bir iskemleye oturuyor, elbiselerinin üstünü çıkarıp Mujur’un hareketlerini izlemesini sağlıyorlardı. Eğitim işe yaradı, Mujur emzirmeyi, yavrusu da anne memesini emmeyi öğrendi.