Dişi geyik (maral), koyun, makak maymunu, yaşları ilerledikçe sosyal davranışları değişiyor.

 

İskoçya’nın batısındaki bir adada yaşayan “Walnut” adındaki bir dişi geyik hayatının 18 yılında 14 yavru yetiştirdi.Çoğunlukla tek başına yaşıyordu. Arada bir “Vanity” adlı bir başka dişi geyikle arkadaşlık ediyordu. O da sosyal hayattan elini eteğini çekmişti.

 

“Walnut” 21 yaşında ölünce (Not: Bir dişi geyik için olağanüstü uzun bir ömür), “Vanity” hayatını tek başına sürdürmeye devam etti.

 

Bu, dişi geyikler için son derece doğal bir süreç. Çünkü yaşları ilerledikçe sosyal bağları hem azalıyor, hem de zayıflıyor. Acaba arkadaşlarını yitirdikleri için olabilir mi? Uzmanlar bu olasılığa pek katılmıyor. Onlara göre, arkadaşlarını kaybeden dişi geyikler başka hemcinsleriyle ilişki kurmaya çabalıyorlar.

 

Ancak bu ilişkilerin sayısı yaşları ilerledikçe azalıyor. Bu, güçlerini kaybetmekte oldukları için uzak mesafelere yürüyemediklerini gösteriyor. Ormanın aha az bitki örtüsü olan ve bitkilerin de daha az besleyici olduğu bölgelerine çekiliyorlar. Buldukları bitkilerin de çok az bölümünü kemiriyorlar. Bu da enerjileri tükendikçe yemek iştahını yitirdikleri şeklinde yorumlanıyor.

 

Son araştırmalara göre, dişi geyiklerin sürüden uzaklaşmaları, bağışıklık sistemleri zayıfladığı için bulaşıcı hastalıklardan uzak durma kaygısından kaynaklanıyor.

 

Yaşlandıkça kabuklarına çekilenler sadece dişi geyikler ve insanlar değil. Koyunlar da yaşları ilerledikçe gezindikleri alanları daraltıyor. Bu da onların kendilerini eskisi kadar iyi hissetmedikleri, ayak sürüdükleri ve başlarına sağlık sorunu açmamak için hemcinslerinden uzak durdukları şeklinde yorumlanıyor.

 

Makak maymunlarına gelince, birbirlerini karşılıklı temizlemek onların günlerinin büyük bir bölümünü işgal ediyor. Çünkü ciltlerinin ve kürklerinin temizliği ve parlaklığı için bu temizlik hayati önem taşıyor. Ayrıca hiyerarşinin zirveye çıktığı toplulukta bu yardımlaşma dostluk kurmak ve geliştirmek için çok işe yarıyor.

 

Ancak dişi makaklar yaşlandıkça, temizliklerini asla ihmal etmese de, arkadaşlık etmek için çok daha seçici davranıyorlar.

 

Bununla birlikte, dişi geyiklerden ve koyunlardan farklı olarak makaklar yaşlandıklarında sosyal ilişkilerini iyice azalttıkları, yani içlerine kapandıkları için daha çabuk ölüyorlar.