İngiliz hükümeti obeziteyle mücadele için yeni kuşak tedavileri teşvik etmeyi, böylece insanların işe dönmelerini, ama aynı zamanda devletin sağlık gideri yükünü azaltmayı hedefliyor.

 

İngiliz hükümeti bu amaçla dünyanın en çok satan zayıflama ilaçlarından birinin üreticisi olan 'Eli Lilly' ilaç grubuyla sözleşme imzaladı. Şirket İngiltere’ye 279 milyon Pound yatırım yapmayı taahhüt etti.

 

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 'Bu ilaç aşırı kilolu olan ve zayıflamak isteyen insanlara çok faydalı olacak. Biz hükümet olarak ulusal sağlık sistemi üstündeki finansal baskıları azaltmak istiyoruz. Bu ilaç ona da katkı sağlayacak' dedi. Obezite İngiliz ekonomisine yılda 13,2 milyar Euro’ya mal oluyor.

 

'Eli Lilly' ile yapılan anlaşmaya göre, şirket 'Mounjaro' adını verdiği tedavinin gerçek hayattaki etkilerini araştırmak için Manchester yakınlarında bir laboratuvar kuracak ve 5 yıl boyunca çalışma yapacak. Bu çalışmada aşırı kilo ve onun yol açtığı hastalıklar nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalmış 3 bin obez denek olarak kullanılacak. Böylece söz konusu kişilerin kilo verdikten sonra işe dönüp dönemeyecekleri belirlenecek.

 

Son verilere göre, İngiltere’de yetişkinlerin yüzde 26’sı obez.

 

'Eli Lilly' ilaç grubunun geliştirdiği 'Mounjaro', ABD’de piyasaya sürüldüğü 2022 yılından bu yana yok satıyor.