İngiltere’de bir tiyatronun sahnelediği ve kürtajı konu alan ödüllü “Yıllar” adlı oyunu, ilk gösteriminde izlecilerin fenalaşması üzerine kesintiye uğradı.

 

İzleyiciler özellikle kürtaj sahnesinde bayılmanın eşiğine geldiler. Oyun ara verilip fenalaşan izleyiciler tıbbi müdahale yapıldı. 10 dakika süren bu müdahaleden sonra oyun yeniden başladı.

 

“Yıllar” adlı oyunun sinirleri hassas kişilere göre olmadığı anlaşıldı. Oyun kadın haklarının tarih boyunca ilerleme sürecini konu alıyor. En önemli bölümlerini ise doğum kontrol hapları ve kürtaj oluşturuyor.

 

Oyun henüz başarılamamış alanları da anlatıyor: İşyerinde cinsiyet eşitliği gibi. Nobel ödüllü Fransız kadın yazar Annie Ernaux’nun kendi yaşamını konu alan “Yıllar” romanı, Romola Garai ve Gina McKee tarafından sahneye uyarlandı.

 

2 saatlik oyunda bir kadının evinde kürtaj olması sahnesi de var.

 

Londralı tiyatro severler oyunun bu bölümünü izlerken bir erkek birden fenalaştı. Görevliler onu hemen salon dışına çıkardı. Az sonra bir grup izleyici daha kendilerini kötü hissettiler. Oyuna 10 dakika kadar ara verildi. Kürtaj sahnesinde fenalaşan izleyicilerin çoğunun erkek olduğu belirtildi.

 

Oyun yeniden başlayınca, bir erkek izleyici oyunculara önceden uyarmadan kürtajın sahnelenmesinin sanat adına utanç olduğu tepkisinde bulundu.

 

Bununla birlikte oyunun sahnelendiği “Almeida Theatre”ın internet sitesinde piyesin bazı bölümlerinin, özellikle de kürtaj sahnesinin duyarlı izleyicileri rahatsız edebileceği uyarısı yer alıyordu.