İngiltere Başbakanı Keir Starmer, tütün bağımlılığıyla mücadele için yeni yasaklar getirileceğini açıkladı. Buların başında restoranların teraslarında ve statların dışında sigara yasağı konulması geliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Başbakan Starmer, tütünle mücadele için önceki hükümetlerden daha iddialı adımlar atacağını ve bugün yaşları 15’in altında olan gençlerin hayatları boyunca sigara satın alamayacaklarını bildirdi.

 

Hükümet ayrıca bir çok açık hava alanına da sigara yasağı getirmeyi planlıyor. Bunların başında “Pub”ların bahçelerinde ve restoranların, barların ve gece kulüplerinin kapılarının önünde, stadyumların kapıları dışında, üniversite ve hastane yakınlarındaki kaldırımlarda sigara içilememesi geliyor.

 

Starmer bu son derece sert önlem paketinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Tütün bağımlılığı nedeniyle İngiltere’de yılda en az 80 bin kişi hayatını kaybediyor. Oysa bu ölümler önlenebilir. Tütünün neden olduğu hastalıklar ve ölümler sosyal güvenlik sistemimize, dolayısıyla da vergi mükelleflerine korkunç bir mali yük bindiriyor.”

 

Proje sağlık sektörünün tam desteğini aldı ama son yıllarda zaten çok sıkıntı içinde olan “Pub” işletmecileri tarafından şiddetle eleştirildi. Sektörün sözcüleri, “Enerji ve işçilik maliyetlerindeki büyük artışlar nedeniyle zaten ayakta kalma mücadelesi veren pub’lar bu önlemler hayata geçerse son nefeslerini verecekler” açıklaması yaptılar.