30 yaşındaki İskoçyalı bir bilim kadınının araştırmasına göre insanlık görünüşün aksine çok ilerleme kaydetti.

 

Bugün soluduğumuz hava dedelerimizin ciğerlerini kömürleştiren döneme göre çok daha temiz. Ormansızlaştırma ciddi ölçüde geriledi. Küçük yaştaki çocuk ölümleri tarihte hiçbir dönemde bu kadar düşük oranlara inmedi. Gezegenimizde yoksulluk sürekli geriliyor. Karbon salınımı on yıllardır aşağı çekiliyor…

 

Bu tespitler ve daha birçoğu Oxford Üniversitesi bilim insanlarından “Data” araştırmacısı Hannah Ritchie’nin “No the end of the World” (Hayır, dünyanın sonu değil) adlı kitabında sıralanıyor.

 

“Geçmişte ne güç koşullarda yaşandığının farkında değiliz” diyen 30 yaşındaki araştırmacı şöyle diyor:

 

“Yeni doğan çocukların yarısı ölüyordu. Hastalıklar toplumları kırıp geçiriyordu. İnsanların çoğu yoksuldu. Dünya açtı.”

 

Araştırmacı, “İyi ama küresel ısınma giderek daha da ciddi sorunlara yol açıyor” hatırlatmasına şu cevabı verdi: “Ne inkar etmeli, ne küçümsemeli, bana göre bu soruna çözüm bulmaya yoğunlaşmalı”

 

Hannah Ritchie, Batılılar’ın ikiyüzlülüğünü açıkça söylemekten çekinmiyor: “Aslında hiçbir sonuç üretmeyen davranışlarıyla vicdanlarını rahatlatmak için sözde iklim değişikliğiyle mücadele ediyor görünüyorlar. Örneğin bir ambalajı dönüşüme gönderiyorlar, gece yatarken ışıkları söndürüyorlar. Ama et yemek, araba kullanmak, uçağa binmek gibi dünyamız için misliyle daha zararlı yaşam tarzlarını sürdürüyorlar.”