Doğa hep harikalar yaratıyor ama arada bir ona el vermek de gerekiyor. Bilim insanları sulamaya ihtiyaç duymayan, dahası doğal çiçeklerden çok daha etkili ölçüde karbon di oksit emen yapay çiçek geliştirmeyi başardılar.

 

New York Eyalet Üniversitesi’nin eseri olan yapay çiçek sadece oksijen üretmekle kalmıyor, havadaki karbon di oksiti elektriğe dönüştürüyor. Bu da kirletmeyen yeni enerji kaynakları arayışında yeni bir umut yaratıyor.

 

Bu yapay çiçeğin 5 yaprağı güneş panolarından oluşuyor. Panoların içinde karbon di oksiti ve suyu oksijene dönüştüren “Siyanobakteri” diye bilinen deniz canlıları bulunuyor. (Not: Siyanobakteriler veya eski adı ile mavi-yeşil yosunlar, besinini fotosentez yolu ile elde eden bir bakteri dalı. Adı, bakterinin renginden geliyor.)

 

Yani, panoların içinde güneş ışığından yaralanarak karbon di oksiti toplayan ve oksijene dönüştüren bir fotosentez sistemi bulunuyor. Bu fotosentezle kapalı bir odada karbon di oksit düzeyi 1o kat aşağı iniyor. Doğal bitkiler bunun ancak 10’da birini başarabiliyorlar.

 

Gerçek bir salon bitkisinden farkı olmayan yapay çiçek ayrıca 2,7 volt gücünde elektrik üretiyor. Elektrikli aygıtlarını çalıştırmaya yetmez ama salonunuzu aydınlatabilir. Hiç de fena değil. Dahası bu yapay çiçekler örneğin bir kentte yol veya sokak boyunca dizilirse, o kentin sokak aydınlanması sorunu çözülebilecek.