CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Amerikan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesini Twitter sayfasından yayınladığı mesajı ile değerlendirdi. 

 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Amerikan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesini Twitter sayfasından yayınladığı mesajı ile değerlendirdi. Twitter sayfasından yayınladığı paylaşımında Pence Erdoğan görüşmesi için "Bir şeyi açıkça söylemek lazım AKP'nin dış politikayı iç politika aracı olarak kullanması hem toplumsal ayrışmaya neden oluyor hem de dış politikada telafisi olmayan bir itibar kaybı ve zarara yol açıyor. Her hamlede herkesi "vatan haini" ilan eden bu zehirli dile son verin.

 

İçeride tabanı konsolide etmek için kullanılan dil ile neticede olan arasındaki uçurum her defasında büyüyor. "ABD işine baksın"lar, "ateşkes olmaz"lar, "Trump ile görüşürüm"ler bir mektup, iki tweet, bir ziyaret ile son buldu. Lozan'a hezimet diyenler hakaret ve küfür dolu mektuba cevap veremiyor, büyük güçlerin arasında bir o yana bir bu yana savruluyor, ülkenin itibarını ayaklar altına alıp her dediklerinin aksini yapıyor. AKP'nin beceriksizliği ve yetersizliği 82 milyona ağır fatura ödetiyor.

 

Eğer oturup bu harekattan önce Trump'ı dinleyeceklerine bizi dinleseler, ortak akla ve toplumsal fikir çeşitliliği imkan verseler, Trump'ın da, Rusya'nın da, Esad'ın da yapacakları belliydi. Hepsi ortadaydı. Bu rezalet yaşanmayacaktı. Trump'ın ipiyle kuyuya inilmez dedik. Bölgenin dinamiklerine uygun davranın dedik. Bölgesel güvenlik ve istikrar Ankara - Şam hattından geçer dedik. Harekatla değil akılcı diplomasi ile sorun çözülmeli dedik. Dinlemediler. Ellerinde mektup oturuyorlar. Amerika'nın çekilmesiyle Putin kazandı, Esad kazandı, işi taşere edip türlü hakaret eden Trump kazandı. Kim kaybetti? Bu coğrafyada sonsuza kadar birlikte yaşaması gereken insanlar kaybetti. 2011'den beri aynı hata! Akıllanmıyorlar.

 

Bir gecede "Kardeşim Esad" gitti, "zalim Esed" oldu. ABD Dışişleri Bakanı ile "çak" yaptılar. Bölge yangın yerine döndü. Akla davet edenleri "vatan haini Esed sempatizanı" ilan ettiler. Sonuç: Milyonlarca mülteci, binlerce ölü, tarihin en büyük güvenlik tehdidi.

 

Rus uçağı düşürüldü. "Putin ateşle oynuyor" dediler, "Fars istilası, Pers işgali, Şii hilali" diye türlü yazı yazdılar, "Suriye'de Rusya ile mücadele Mekke'yi savunmaktır" diye abarttılar. Suudi Arabistan ile ordu kurup Mehmetçiği arkasında yürüttüler. Ne oldu? Bugün Putin ne derse onu yapıyor, "Mekke'yi tehdit eden" İran ile el sıkışıyorlar, Suudi Arabistan da düşman oldu, "haddinizi bilin" diye yine aynı gamdan nutuk atıyorlar. Dış politikayı Cüneyt Arkın'ın Battal Gazi filmi replikleriyle kuruncan sonuç hep aynı felaket.

 

2 gün önce Erdoğan: "Asla ateşkes ilan etmeyiz" Bugün Pence: "Türkiye ve ABD ateşkes için anlaştı" "Don't be a tough guy. Don't be fool" diyordu Trump "İnatçı olma, aptal olma" Bütün bunlara gerek yoktu. Barış içerisinde diplomatik çözüm mümkündü. Yazık." ifadelerini kullanan Tekin gelinen noktayı bu sözlerle eleştirdi.