Güney Koreli araştırmacılar beslenmede çığır açacak bir buluşa imza attılar: Pirinç ile sığır hücrelerini bir üründe birleştirdiler. Pembe renkli bu sığırlı pirinç hayvansal gıdaların doğaya zarar vermeden sürekli olarak üretilmesini sağlayacak. Daha önemlisi sığır etine alternatif oluşturacak.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

İhtiyacınız olan tüm besinleri sadece pirinç yiyerek karşılayacağınızı düşünün… Beslenmede devrim olmaz mı? Zaten pirinç yüksek oranda besleyici bir yiyecek. Ama ona danadan, inekten veya diğer hayvanlardan sağlanan hücreler eklenince besleyiciliği tavan yapıyor.

 

Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Yonsei Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen bu pembe renkli hibrit pirinç, tahıl ile bir ineğin kaslarından ve yağlarından sağlanan hücrelerin birleştirilmesiyle üretildi. Bilim insanları hibrit ürünleri ile bildiğimiz pirincin besleme oranlarını karşılaştırdılar. Sonuç: Hibrit pirinç, normal pirince göre protein olarak yüzde 8,yağlı maddeler açısından da yüzde 7 daha fazla besleyici.

 

Geniş ölçekli üretilmesi halinde bu hibrit pirinç ete kalıcı bir alternatif oluşturabilecek ve de maliyeti çok daha düşük olacak. Araştırma görevlilerinden Park So-hyeon, “Büyükbaş hayvanlar kaynakları ve suyu çok tüketiyor ve çok sera gazı salınımı yapıyor” diyor ve bir örnek veriyor: Hibrit pirincin 100 gramı doğaya 6,27 kilogram karbondioksit salgılıyor, bu da sığır eti üretimine göre 8 kaz daha az gaz demek. Bu birinç ticari olarak üretilince, kilosu 2,23 dolar civarında olacak. Ortalama 15 dolar olansığır etine göre 7 kat daha ucuz.