“Journal of American Medical Assosiation” dergisinde yayınlanan araştırmaya göre,  gün için çok uzun süre hareketsiz olan yani koltuğunda oturan kişilerin demans (bunama) hastalığna yakalanmaları riski, daha hareketli olanlara göre çok daha yüksek. Hatta bu oturarak çalışan veya yaşayan kişiler düzenli olarak fiziki faaliyette bulunsa bile demans riskleri azalmıyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

60 yaş ve üstü 49 bin 841 erkek ve kadını kapsayan araştırma oturarak çalışmanın veya günü geçirmenin beyni ve vücudu ne denli etkilediğini ortaya koydu. Oturmuş pozisyonda çok uzun süre geçirmenin fiziki etkileri zaten çok uzun süreden beri biliniyor. İşyerinde, ulaşım araçlarında, televizyon karşısında uzun saatler geçirenlerin kalp, obezite, diyabet gibi hastalıklara yakalanmaları ve çok sık hareket halinde olanlara göre daha erken ölmeleri gerçeği yeni değil.

 

Yeni olan şu: Uzun süre oturmak, daha önce, örneğin sabah saatlerinde yapılan fiziki çalışmanın, yani sporun faydalarını da alıp götürüyor. Araştırmanın denekleri bir hafta boyunca fiziki faaliyetlerini ve oturarak çalışma veya yaşama sürelerini kaydettiler. Daha sonra 7 yıl boyunca bilim insanları onların sağlık durumlarını izlediler.

 

Sonuç: ünde en az 10 saat oturarak çalışan veya yaşayanların demansa yakalanma olasılığı yüzde 8 daha fazla. Ama asıl önemlisi şu: Oturarak geçirilen süre 12 saat veya üstü olursa demans riski yüzde 63 artıyor.