“Guinness” Rekorlar Kitabı 70 yıl önce, 1954 yılında “Guinness” birası satan “Pub”larda dağıtılmak üzere hazırlandı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kendi alanında hiçbir rakibi bulunmayan kitap bu yıl 70’inci baskısını yaptı. 2025 edisyonu 12 Eylül’de dünyanın birçok ülkesinde piyasaya çıktı. Kitap günümüzde 30 dilde basılıyor. En ilginç rekorlardan birinin sahibi olan Kanada vatandaşı Powell Janulus, 1985 baskısı için okurlarla 41 dilde sohbet ederek “Guinness” tarihine geçmişti.

 

“Guinness”in Yazı İşleri Müdürü Craig Glenday, “Bu herkesin bildiği ve sevdiği bir kitap” diyor. 250 sayfalık kitapta inanılmayacak rekorlar birbirini izliyor:

 

-Dünyanın en uzun insanı? 2,51 metre boyuyla Sultan Kösen adlı Türk.

-Dünyanın en uzun karayolu tüneli? Norveç’teki 24,5 kilometre uzunluğundaki tünel.

-Dünyanın en yaşlı mankeni? 95 yaşında podyuma çıkan İngiliz vatandaşı Daphne Selfe.

 

250 sayfalık kitapta inanılmayacak rekorlar birbirini izliyor…

 

Ancak dijital çağla birlikte ansiklopedilerin ölmesi, sözliklerin can çekişmesi, kanunların bile elektronik alana göç etmesi, elbette “Guinness”i de olumsuz etkiledi. Yazı İşleri Müdürü Craig Glenday, “Eskisi kadar satmıyoruz. Satışlarımız düştü” diyor ve anlatıyor:

 

“Format yeniledik. Artık tüm sayfalarda birçok renkli fotoğraf var. Ayrıca videolarla gelir kaynaklarımızı da çeşitlendirdik. Örneğin, 27 milyon aboneyle, TikTok’ta en önemli markalardan biriyiz.”

 

Siyah İrlanda birası “Guinness” ile aynı adı taşıyan Rekorlar Kitabı avcılar arasındaki bir sohbette doğdu: Avcılar biralarını yudumlarken “Avrupa’nın en hızlı uçan av kuşu hangisi” konusunu tartışıyorlardı. Hiçbir ansiklopedide ve zooloji kitabında cevap bulamadılar. 1954’te “Guinness Rekorlar Kitabı” böyle doğdu. Önceleri “Pub!lara ücretsiz veriliyordu. Ancak müşteriler alıp götürünce kitapçılarda satışına geçildi.