Ve ikinci soru: Grubun başına kimin geçeceğine nasıl karar veriyorlar? Saban ördekleri, kuğular, kazlar… Büyük göçmen kuşlar her yıl ilkbahar ve sonbaharda göç etmek için biraraya geldiklerinde, yola çıkmadan önce iki grup oluşturuyorlar. Bu iki grup , “V” şeklinde diziliyorlar. Estetik olarak muhteşem bir görüntü. Ama “V” uçuşun ana nedeni estetik değil.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Göç yolu boyunca her kuşun kendine verilen görevi harfi harfine yerine getirdiği bir askeri düzen bu. “V” şeklinde uçuş da yolculuğu bir ölçüde daha güvenli hale getiriyor. Binlerce kuşun yılda iki kez binlerce kilometrelik yolu sağ salim tamamlamaları kolay değil. Çünkü sayısız tehlikeyi göğüslemek zorunda kalıyorlar. İşte “V” şeklindeki uçuşla bu tehlikelerden bazılarını savuşturmay amaçlıyorlar.

 

Elbette bu, bilim insanlarının varsayımı. Onlara göre bu uçuş biçimi onları atmaca ve doğan gibi avcılara yem olmaktan kurtarmayı amaçlıyor. Ayrıca grup halinde uçarak, avcı kuşları caydırmayı da hedefliyorlar. Bu, sadece göçmen kuşların taktiği değil. Benzer nedenle balıklar da sürüler halinde yüzüyor.

 

Ancak, göç yolunda kuşları bekleyen en büyük tehlike avcı kuşlar değil, yorgun düşüp tükenmek. Bilim insanları genç kuşların yüzde 35’inin ilk göç yolculuğunda tükenip öldüğünü tahmin ediyor. “V” şeklindeki uçuş bu kayıpları da sınırlandırıyor. Çünkü bu uçuş biçimi “Aerodinamizm” sağlıyor. Yani, grubun arksındaki kuşlar öndekilerin kanat çırpışlarının sağladığı hava akımı sayesinde daha az güç harcayabiliyorlar. Arkadaki kuşların bu şekilde yüzde 14 kadar güç tasarrufu sağladığı hesaplanıyor.

 

Peki, yola çıkmadan önce ekip şefi nasıl belirleniyor? Çünkü çok zorlu bir görev bu. Öyle ya; grubun en başında yer alacak, rüzgarı tek başına göğüsleyecek, dolayısıyla yol arkadaşlarına göre dha çabuk yorulacak. Ekip şefliği için en iri, en dayanıklı, en tecrübeli kuş mu seçiliyor?

 

Cevap: Hayır. Bu görevi, gruptaki kuşlar nöbetleşe üstleniyorlar.

 

Son soru: Sadece bir şef olmadığına, her kuş nöbetleşe bu görevi üstlendiğine göre, nasıl yönlerini hiç şaşırmıyorlar? Cevap: Doğuştan gelen yön bulma yetenekleri sayesinde.