Futbol kariyeri boyunca sayısız kez başa baş dişe diş mücadele eden İskoç savunma oyucusu Ian Alexander şimdi o uğraşlarının bedelini ödüyor. Beyin dokusunda iyileşmesi mümkün olmayan bir bozulma tespit edildi. Bu genelde kafaya aldıkları darbeler nedeniyle boksörlerde ve rugby oyuncularında görülen bir hastalık ama İan Alexander futbol yaşamı boyunca o kadar çok kafa darbesine maruz kaldı ki, sonunda beyin dokuları mahvoldu.

 

Aslında futbolculuğu döneminde de bir çok varta atlattı: “Bir defasında sahada ölüyordum. Dilimi ve dişlerimin yarısını yutmuştum. 20 saniye farkla ölümden döndüğümü söylediler.”

 

O gün ölümdem döndü ama bugün ölümün eşiğinde. 61 yaşında olan İan Alexander’e doktorlar 2-6 yıl arası ömür biçiyorlar. Bu süreyi de hafıza kayıplarıyla yaşayacak: “Geçen gün eşim beni süt ve ekmek almaya gönderdi. Bir bidon benzinle döndüm! Artık cep telefonumu alışveriş listesi rehberi gibi kullanıyorum. Evden ayrılırken sağ salim dönmek için bir listeye ihtiyacım oluyor.”

 

Ian Alexander oyunculukları süresince aldıkları darbeler nedeniyle İngiltere Futbol Federasyonu’na dava açan 60 kadar eski futbolcu grubuna katıldı: “Benim tek amacım var. Halkın futbolcuların çektikleri beyin hastalıklarından haberdar olması.  6 ay kadar önce 4-5 eski futbolcuyla buluştum. Onlara sağlık sorunlarımı anlattım. ‘Çok tuhaf, aynı sıkıntıları biz de yaşıyoruz’ dediler. Futbolu bırakmış olanlar arasında bu sorun o kadar yaygın ki…”