Strasbourg’un Fransa’nın çok büyük bölümü gibi Adolf Hitler ordularının işgali altında olduğu 1943 yılında, bir genç kız kent kütüphanesinden “Gerçek Jeanne d’Arc” adlı 5 ciltlik kitabı okumak için ödünç aldı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Biraz geriye gidelim. Dediğimiz gibi, Fransa işgal altında. Ancak Strasbourg kentinin de yer aldığı Alsace bölgesini Almanlar, Birinci Dünya Savaşı’nda yitirdikleri vatan toprağı kabul ettikleri için orayı işgal değil ana yurda dönüş olarak görüyorlar.

 

Fransa işgalinin başladığı 1940’tan itibaren bölgeyi yeniden Almanlaştırmak için Fransızca konuşmayı yasakladılar, Fransızca yazılmış binlerce, binlerce kitabı yaktılar.

 

Böyle bir ortama rağmen 20 yaşında bir öğrenci olan Marguerite Klein, adı değiştirilip” Universitäts- und Landesbibliothek” olmuş büyük mü büyük Strasbourg kütüphanesine gidip, 1890-1902 yılları arasında Cizvit rahip Jean-Baptiste Ayroles’in Papa 13’üncü Léon’un desteğiyle yazdığı 5 ciltlik “Jeanne d’Arc’ın Gerçek Hayatı” adlı kitabı işgal güçlerinin öfkesini üzerine çekmek pahasına ödünç aldı.

 

Söz torunların: “Büyükanne bu kitapları iade etmemiz gerekir’ dediğimizde, bize “Çok geç. Götürdüğümüzde çok yüklü bir geç iade cezası ödememiz gerekebilir” cevabını veriyordu.

 

Torunlar çok ısrar edince, büyükanne sonunda kabul etti. Ama bir şartla: “Ben bu dünyadan göç ettikten sonra iade edersiniz!”

 

Büyüanne 100’üncü yaşgününü kutladıktan kısa bir süre sonra, 2023 Aralık’ında öldü. Torunlarıdairesini boşaltırken, 5 ciltlik kitabı buldular ve kütüphaneyle iletişime geçip iade ettiler.