İngiltere’deki Exeter Üniversitesi, ülkenin en önemli yüksek öğretim kurumlarından biri. Elbette Oxford ve Cambridge üniversitelerinden sonra.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ana kampüsü Birmingham kentinde bulunan Exeter Üniversitesi, 25 bini aşkın öğrencisiyle, eğitim ve bilim dünyasına çok ciddi katkıda bulunuyor.

 

İşte bu ciddi üniversite geçenlerde tarihe geçecek bir karar aldı: 2024 Eylül’ünden itibaren “Büyü ve gizli bilimler” ile ilgili yeni bir kürsü ya da bir eğitim programı açacağını duyurdu.

 

Gerekçe:Toplumda büyüye ve gizli bilimlere ilginin artması, böyle bir gelişmeye üniversite olarak ilgisiz kalınamayacağı…

 

 

 

 

Verilen bilgiye göre, bir yıllık eğitim programında büyünün, sihirin ve öbür gizli bilimlerin toplum ve pozitif bilim üzerindeki etkileri araştırılacak.

 

Dersler tarih, edebiyat, felsefe, arkeoloji, sosyoloji, drama ve dinler konularında uzman öğretim üyelerince verilecek.

 

Exeter Üniversitesi Rektörlüğü “Sadece İngiltere’de değil, dünya yüksek öğretim camiasında bir ilke imza attıklarını” açıkladı. Üniversitenin öğretim üyelerinden Emily Selove kararın gerekçesini şöyle açıkladı: “Büyüye ve gizli bilimlere artan ilgi, günümüz toplumunun en acil sorunları arasında yer alıyor.”

 

Program kapsamında öğrencilerle sömürgecilik döneminin son ermesinin yol açtığı travmalarla gizli bilimlere yönelenlerin ruhsal sorunları, bilginin gerçek kayağıyla ilgili alternatif çalışmalar, hatta feminizm gibi konular ele alınacak. Programı başarıyla bitirenler elbette Harry Potter dizisindeki büyücüler gibi bir statü kazanamayacaklar ama Arap ve İslam Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nde master imkanı elde edecekler.

 

Neden Arap ve İslam dünyası?

 

Çünkü “Alaattin’in sihirli lambası” masalından bu yana, Batı’da büyü-sihir deyince akla Anap dünyası geliyor. Yüzyıllar boyunca gelişip günümüzde temelleri çok derinlere inen bir algı bu.

 

Konumuza dönelim.

 

Bu master öğrencilere şunu sorgulamaları imkanını verecek: “Batı akılcılığın ve bilimin beşiği. Dünyanın geri kalanı ise büyük, batıl inanç ve hurafelerle yönetiliyor. Gerçekten öyle mi?”

 

Peki, bu “Büyücü” öğrenciler veya gençler master sonrası nasıl bir kariyer yapabilecekler?

 

İşte Exeter Üniversitesi’nin önerileri: Eğitimci, danışman, müze veya kütüphane görevlisi, yazar, gazeteci, turist rehberi…