Youtube'da spor içerikleri yayınlayan Youtuber Tuba İnal, yayınladığı videosunda bu kez eskrim sporunun ne olduğunu ve nasıl oynandığını takipçileri ile paylaştı. 

 

Youtube'da spor içerikleri yayınlayan Youtuber Tuba İnal, yayınladığı videosunda bu kez eskrim sporunun ne olduğunu ve nasıl oynandığını takipçileri ile paylaştı. Yayınladığı videosunda eskrim sporu ile ilgili detaylı bilgiler veren ve nasıl oynanması gerektiğini anlatan ünlü Youtuber bu içeriği ile sosyal medyada yoğun ilgi gördü. 

 

İşte eskrim ile ilgili kısa kısa bilgiler; 

 

Eskrim kılıç kullanılarak yapılan bir spor dalıdır. Bir dövüş sanatı olan eskrimin başlangıcı Ortaçağ’da kılıçla yapılan düellolara dayanmaktadır. Temelde 3 silah ile yapılan eskrim sporunda flöre, epe, ve kılıçtır.

 

 

Silahlar ile ilgili bilgiler:

 

Flöre: Ucunda küçük bir düğme ve çan bulunan ince bir silah olan Flöre’nin uzunluğu 1,1 metredir. En ağır olanı 500 gramdır. Eskrimde ilk öğrenme esnasında bu silah kullanılmaktadır. Sayı kazanma işlemi rakibin vücuduna kılıcın saplanması ile olmaktadır. Her iki oyuncunun da aynı anda bu vuruşu yapması halinde atak üstünlüğü olan yarışmacı sayıyı kazanır. Vuruşlar kural gereği yalnızca gövdeye yapılabilmektedir. Kol, bacak ve kafa gibi bölgelere yapılan vuruşlar sayılmaz. Her spor dalında olduğu gibi eskrimde de yarışmacılar rakiplerini aldatıcı hamlelerde bulunarak sayı kazanmaya çalışabilmektedirler.

 

 

Epe: Flöreden daha keskin olan bu silah, ağırlığı bakımından biraz daha ağır iken bu silahta vuruşlar sadece silahın ucuyla olmakta ve giyside iz bırakmamaktadır. Flöre de vuruş sadece gövdeye yapılabiliyorken epe de öyle bir sınırlama olmayıp kol, bacak ve başa da hamleler yapılabilmekte ve sayı kazanılmaktadır.Aynı anda vuruş yapılması anında her iki oyuncu da atak farkına bakılmaksızın sayı kazanabilmektedir.

 

Kılıç: Düz ve yassı bir silahtır. Sayı, ancak rakibin belden yukarısına kılıcın ucu veya yanıyla vurulması koşuluyla kazanılabilmektedir.

 

 

Eskrimde de diğer sporlarda olduğu gibi özel giysileri vardır. Kılıçla yapılması sebebiyle başı koruyacak tel kafesten bir maske, vücudu koruyacak bir yelek, sağlam ketenden ya da branda bezinden yapılma ceket ve kılıcı kavramaya yardımcı olabilecek yumuşak eldivenler kullanılır.

 

 

Pistler ile ilgili bilgiler:

 

Karşılaşmaların yapıldığı pistin ölçüleri genişliği 1,5 metre uzunluğu ise 14 metre şeklindedir.

 

Detayları aşağıda bulabilirsiniz.