Erno Rubik, 1974 ilkbaharında bir gün ıvır-zıvır ile dolu odasında ahşap küçük küpleri birleştirmeyi düşündü. Bu keşfinin tüm dünyayı dolaşıp ünleneceğini aklının ucundan bile geçirmiyordu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Buluşundan 50 yıl sonra bugün 79 yaşında olan Macar kökenli Rubik, “Böyle bir ilgi aklımın ucundan bile geçmezdi. İnsanların onları çözmek için kendilerini tüketircesine çaba harcamaları gerçekten inanılmaz” dedi. Ayağında basit bir sandaletle sohbet eden Rubik, o tarihlerde mimar ve tasarımcı olarak çalıştığını, ancak “Puzzle” merakının geometri problemlerine ilgisinin ona başka alanlara yönelttiğini anlattı.

 

Kendi adını taşıyan kübü geliştirmek için sayısız deney yaptıktan ve yine sayısız formül denedikten sonra amacına ulaştı. Rubik Küpün’ün lisansını 1975’te aldı. 2 yıl sonra küplerin renklendirilmiş modeli piyasaya verildi. Yine Erno Rubik lisansıyla, Küp, önce o dönemde Doğu Bloku üyesi ve komünist rejimle yönetilen bir ülke olan Macaristan’da piyasaya verildi. Daha sonra ABD pazarına açıldı.

 

Rubik Küpü bugüne kadar 500 milyon adetin üstünde satıldı. Sahteleri hariç! “Kaostan düzene ulaşma”  ilkesine dayalı Rubik Küpü’nün 43 kentilyon olasılığı var. Bir kentilyonun bin trilyon olduğunu belirtelim. Tüm bu seçenekleri uygulayıp çözüme ulaşmak için, hiç durmaksızın uğraşmak koşuluyla, yüz binlerce yıl gerekiyor. Bir çok filmde ve belgeselde yer alan ve sayısız yarışmaya konu olan  Rubik Küpü, getirdiği gelirle şimdi Erno Rubik’in para sorunu olmadan rahat bir emeklilik geçirmesini sağlıyor. Hayatını Macaristan ile İspanya arasında geçiriyor.