14 yaşından bu yana epilepsi ile boğuşan 21 yaşındaki Arjantinli bir gencin hikayesi bu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Hastalığın nöbetleri uykuda da gelebiliyor, uyanık olduğunda da. Krizin başlangıcında tüm vücudu kasılıyor, ardından adale titremeleri ortaya çıkıyor. 17 yaşından itibaren hastalığın belirtileri değişiyor.

 

Nöbetlere tanık olanlar, “Kriz sanki hastaya dans ettiriyor” diyorlar. Gerçekten de önce basen, ardından karın ve göğüs bölgesi, sonra da el ve ayaklar ritmik hareketlerle sallanıyor.Gündüz gelen nöbetlerde öncü belirtiler olmuyor.

 

Ailenin çektiği bir videoda, epilepsi krizi karmaşık bir dansı andırıyor: Sıçrama, dönme, şarkı söyleme…

 

Videoyu izleyen epilepsi uzmanı doktorlar,”Epileptic Disorders” dergisinde yayınladıkları makalede bu genç hastanın hiçbir dans dersi almadığını, sadece dansa değil, müziğe de zerrece ilgisinin olmadığını vurguladılar.

 

14-15 yaşlarında günde 1-2 nöbet ile başlayan hastalık 19 yaşına geldiğinde artmaya başladı.

 

Doktorlar bir nöbet anında “Elektroensefalografi” (EEG) çektiler ve bunu vidooya kaydettiler. Videoyu izlediklerinde hastanın krizde bilincini kaybettiğini, buna bağlı olarak kasılmalar, kollarının ritmik hareketlerle kallandığını, yüzün donuklaştığını ve ağızdan ritmli sesler çıktığını farkettiler. Kriz geçince bu .belirtilerin hiç biri kalmadı.

 

EEG ayrıca hastanın beyninin sol alın bölgesinin merkezinde düşük frekansta elektrik faaliyeti gözlediler.

 

Bütün bu bilgilerin ışığında hasta ameliyat edildi, epilepsi nöbetlerini tetikleyen beynin sol bölgesindeki lob alındı.

 

Sonuç? Genç hasta artık epilepsi nöbetleri çekmiyor.