Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü yaptığı açıklamada 1999 depreminden sonra kentte yapıların depreme uygun olarak yeniden yapılması sonrası bugün gerçekleşen depremde yıkımın önlendiğini dile getirdi. 

 

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü yaptığı açıklamada 1999 depreminden sonra kentte yapıların depreme uygun olarak yeniden yapılması sonrası bugün gerçekleşen depremde yıkımın önlendiğini dile getirdi. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü yaptığı açıklamada 1999 depreminden sonra kentte yapıların depreme uygun olarak yeniden yapılması sonrası bugün gerçekleşen depremde yıkımın önlendiğini dile getirdi. 

 

Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre; Düzce yine bir kasım günü depremle sarsıldı. Gece 04.08’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem yüzeye yakın olması nedeniyle şiddetli sarsıntıya yol açtı. Düzceliler karanlıkta kendilerini sokağa attı. Panikten iki kişi hayatını kaybetti, 93 kişi yaralandı. Kentteki kentsel dönüşüm yıkımın önüne geçerken Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, “1999 depreminden Düzce büyük dersler aldı, yapıların yüzde 80’i sonradan yapıldı. Eğer kentsel dönüşüm olmasaydı büyük kaos ve acılar yaşardık” dedi.

 

Merkez üssü Gölyaka İlçesi olan deprem büyük paniğe neden oldu. Uykuda depreme yakalanan Düzceliler panik halinde kendilerini sokağa attı. Yüzeye yakın olması nedeniyle sarsıntıyı çok yüksek hisseden Düzceliler, geceyi sokakta geçirdi. Depremin merkez üssüne yakın bölgedeki köylerde ahırlar yıkıldı, aralarında Düzce Adliyesi’nin de bulunduğu bazı binalarda hasar ve çatlaklar oluştu. Gölyaka ilçesi Gaziantep Caddesi’nde 125 yıllık 2 katlı Han Restaurant depremin etkisiyle tamamen yıkıldı. İşyeri sahibi Ahmet Seyok (73), “En büyük şansımız depremin gece olması. Akşam 22.00 gibi olsaydı, içeride en az 30 kişi olurdu. 1999 depreminde herhangi bir hasar almamıştı” dedi. Düzce’de meydana gelen depremde kent merkezindeki Cedidiye Camisi’nin minberi yıkıldı. 1883 yılında yapılan tarihi caminin diğer bölümleri zarar görmezken, yıkılan minberin sonradan yapıldığı öğrenildi.

 

ÇADIRLAR KURULDU

 

5.9’luk depremin ardından yapıları hasar gören ya da yaşadıkları korku nedeniyle geceyi evlerinde geçirmek istemeyenler için çadırlar kuruldu. Kızılay ve AFAD bölgeye battaniye ve çadır gönderdi. AFAD’dan yapılan açıklamada, “Bölgeye 10 bin adet battaniye ile 480 aile tipi, 20 genel maksat çadırı gönderilmiştir. 10 adet mobil baz istasyonu yönlendirilmiştir. Bölgeye 1 mobil koordinasyon TIR’ı ile 1 sosyal çalışma TIR’ı sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da halka psikolojik destek sağlamak üzere 10 ekip görevlendirdi. Kızılay da sıcak Yemek ve içecek dağıtımı yaptı.

 

BİRÇOK KENT UYANDI

 

Deprem İstanbul, Ankara, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Zonguldak, Bartın, Çankırı, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi. Çoğu yüksekten atlamaya bağlı olarak, 1’i ağır 93 kişi yaralandı. Düzce’de Sevim Çengel (63), kalp krizi geçirerek öldü. Hikmet Çelebi (48) panik içinde evinden çıkmaya çalışırken ayağı takılarak düştü. Başını beton merdiven korkuluklarına çarpan Çelebi, kurtarılamadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce’de 1’i ağır 37; İstanbul’da 2, Bolu’da 14, Zonguldak’ta 10, Sakarya’da 26 ve Bursa’da 4 yaralı olduğunu açıkladı. 17 kişinin tedavisi hastanelerde sürüyor.

 

BEŞİK GİBİ

 

130’un üzerinde artçı sarsıntı yaşayan Düzceliler günü sokakta geçirdi. Belediye Meydanı’nda ve parklarda kalan vatandaşlara birçok yardım kuruluşu tarafından çorba, çay, yemek ikramlarında bulunuldu. Üniversite öğrencilerinin de korku nedeniyle yurtlarına dönemediği ve bazılarının ise kentten ayrıldığı öğrenildi.

 

BELEDİYE BAŞKANI ÖZLÜ: KENTİN YÜZDE 80’İ YENİLENDİ

 

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Hürriyet’e şunları söyledi: “Düzce’nin konut stokunun yüzde 80 oranı yeni ve 1999 depreminden sonra yapıldı. Deprem yönetmenliklerini en son noktasına kadar uyguluyoruz. İkinci güvence ise yüksek yapılara izin vermiyoruz. Zeminle birlikte maksimum 4 kat. Yatay mimari esas alan bir politikayı takip ediyoruz. 1999 depreminden sonra kentsel dönüşüm olmasaydı şu an büyük acılar yaşardık. Sağlam yapılaşmanın, sağlam konutlaşmanın güzel bir örneğidir Düzce. Konutlarımızı sağlam yaparsak can kaybı olmuyor. 1999 depremi öncesi yapılarda da ciddi bir sıkıntı yok. Bir binamız yıkıldı. Onun dışında 1992 yılında yapılan bir binamızda ciddi hasar var. 14 binamızın hasarlı olduğunu tespit ettik. Bunların 5’inde yaşayanlar var, diğerleri boş. Yıkılmayan bu binalar mahkemelik. Sahipleri sağlam olduğunu iddia ediyor. Daha sıkı takip edeceğiz. Tüm bu binaları yıkmaktan yanayım.”