Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın 1815’te Waterloo Savaşı’nı kaybetmesinden sonra sürgüne gönderildiği ve 1821 yılında öldüğü Güney Afrika açıklarındaki Sainte-Helene adasında dünyanın en ünlü kaplumbağası ve en yaşlı hayvanı yaşıyor. Adı: Jonathan.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Seyşel Adaları’na özgü dev kaplumbağa türünden olan Jonathan’ın 1832’de doğduğu tahmin ediliyor. O tarihte ne telefon biliniyordu, ne fotoğraf, ne de posta pulu. Jonathan, ABD iç savaşını, İngiltere Kraliçesi Victoria’nın hükümranlığının büyük bölümünü, Sovyetler Birliği’nin yükselişini ve düşüşünü, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’nı gördü.

 

1882’den beri Saint-Helene’de yaşayan Jonathan, adanın ulusal hazinesi olarak kabul ediliyor ve paraları süslüyor. Gözleri artık görmeyen ve koku alma duyusunu da yitirmiş olan Jonathan günlerini Saint-Helene genel valisinin evinin bahçesinde geçiriyor. Veterineri Joe Hollins, “Jonathan’ın sağlığı iyi ve herhalde hayatının 3’üncü yüzyılını da görecek” diyor.

 

Jonathan’ın 1852’de adaya getirildiğinde 50 yaşlarında olduğu tahmin ediliyor.Saint-Helene adasının resmi internet sitesinde “İnsanlar bize Jonathan’ın yaş gününü hangi tarihte kutladığını soruyorlar. İnanın, bilmiyoruz” ifadesi yer alıyor.

 

Jonathan modern çağın bir çok buluşundan daha yaşlı. Birkaçını sayalım:

 

-İlk modern bisiklet 1885.

-İlk elektrik ampulü 1879.

-İlk motorlu balon 1852.

-İlk fotoğraf 1839.

-İlk tabanca (Colt) 1836.