Kanada’da bal arılarını “Amerikan yavru çürüklüğü” denilen hastalığa karşı korumak için ağızdan alınan aşı kullanımını onaylandı.

 

“Amerikan yavru çürüklüğü” hastalığına bir bakteri yol açıyor. Bu bakteri 35 yıl canlı kalabilen sporlar üretiyor. Sporlar da arı kovanlarına yerleşerek tüm bal arılarını yok edebiliyor.

 

Arılara özel aşı ABD firması “Dalan Animal Health” tarafından üretildi. Firma, aşının veteriner gözetiminde uygulanacağını açıkladı.

 

Kovandaki işçi arılar söz konusu sporları her yere taşıyıp hastalığın iyice yayılmasına neden olabiliyor. Ancak en çok enfeksiyon, dolayısıyla da hasar ve ölüm larva halindeki arılarda görülüyor.

 

Larva arılar bu sporları yediklerinde çözülüyorlar ve kovanda çürüyorlar. Bunun sonucu bakteri daha da çoğalıyor, milyarlarca yeni spor üretiyor. Bu sporlar da gelişme veya büyüme halindeki diğer arılara bulaşıyor.

 

Çürüme halindeki larvaların rengi koyulaşıyor, balık kokusu yayıyorlar

 

“Amerikan yavru çürüklüğü” hastalığı bugüne kadar antibiyotiklerle tedavi ediliyordu. Ama antibiyotik arıların ürettikleri bal aracılığıyla insanların belenme zincirine giriyordu. O kadarla da değil; sadece bal değil, besinlerimizin en az üçte biri arıların arıların polenleştirdikleri sebze ve meyvelerden geliyor.

 

Aşı etkili olursa antibiyotik kullanımı azaltılabilir. Böylece antibiyotiğin balla birlikte insanın beslenme zincirine girmesi önlenebilir.