Dorling Kindersley Tarafından Seçilen Dünyaca Ünlü Mimari Yapıları Sizin İçin Derledik:

 

 

Ayasofya-Türkiye

 

 

Ayasofya, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, M.S. 532-537 yılları arasında yaptırılmıştır. 1452 yılında İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesiyle Osmanlılar tarafından cami olarak kullanılmıştır. Ayasofya, mimari bakımdan merkezî planı birleştiren kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup, kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimari anlamda önemli bir dönüm noktasıdır. 1935’ten 2020 tarihine kadar müze olarak kullanılmıştır. 2020 yılında ise müze statüsü cami statüsüyle değiştirilmiştir.

 

Tac Mahal-Hindistan

 

 

17. yüzyılda Büyük İmparator Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır. Yapımı 20 yıl süren eserin yapımında yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olan duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci vardır.

 

Sidney Opera Binası- Avustralya

 

 

Avustralya’nın sembollerinden olan Sidney Opera Binasının yapımı 10 yıl sürmüştür. Mimarı Danimarkalı Jorn Oberg Utzon’a 2003’de Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır. 20. Yüzyılın en ünlü yapılarından biri olan bina UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Mirasları Listesine eklenmiştir.

 

Neuschwanstein Şatosu-Almanya

 

 

Krall II. Ludwig tarafından yaptırılmıştır. Sarp bir tepeye kurulmuş olan 19. Yüzyıl Neo-romantizm mimari stiliyle yapılmıştır. Neue Burg Hohenschwangau olarak tasarlanarak 5 Eylül 1869 tarihinde inşaatına başlanıp 1886 yılında yapımı tamamlanmıştır. 

 

Parthenon Tapınağı-Yunanistan

 

 

Antik Yunan mimarisinin en kült eseridir. Antik Yunan’ın sembolüdür. Tapınak ‘Dor’ düzeni ile inşa edilmiştir. Eserdeki heykel sanatının ustaca işlenişi dünyanın en büyük kültürel abidelerinden biri olarak tanınmasına neden olmuştur.

 

Mehrangarh-Hindistan

 

 

Mehrangarh kalesi 1459 yılında sultan Rao Jodha Rathore tarafından yaptırılmıştır. Surların yüksekliği 36 metreye kadar ulaşmaktadır. Tamamı kırmızı kum taşından yapılan kalede jharoke denilen cumbalı pencereler ve kafesli bölümlerle hanedanın ihtişamını yansıtır.

 

Aziz Vasil Katedrali-Moskova

 

1552 yılında Rus devletinin Tatarlara karşı büyük bir zafer kazanmasıyla bu zaferi hafızalara kazımak adına Korkunç İvan tarafından yaptırılmıştır. Renkleriyle dikkat çeken yapı, sekiz kubbelidir. En uzun kulesi yaklaşık 65 metre yüksekliğindedir. 1555 yılında yapımına başlanan Aziz Vasil Katedrali 1561 yılında tamamlanmıştır. UNECO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır.

 

Colosseum-İtalya

 

 

Vespasianus tarafından M.S 72 yılında yapımına başlandı ancak M.S. 80 yılında Titus döneminde tamamlanmıştır. Yapımında kolezyum traverten kireçtaşı, tüf ve tuğla kaplı beton kullanılmıştır. Colosseum 55.000 izleyici kapasitesine sahip olan amfitiyatrodur. 188 metre uzunluğa, 156 metre genişliğe sahiptir. 

 

Angkor Wat-Kamboçya

 

 

1115-1145 yıllarında Kral II. Survayarman tarafından yaptırılmış dev bir tapınaktır. Khmer mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir. 1992 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiştir. Tapınağın çevresinde 3.6 km uzunluğa denk gelen kalın duvarlar ve hendekler bulunur.