Dünya Sağlık Örgütü’nün bir araştırmasında, Avrupa’da gençlerin sosyal medya bağımlısı haline geldiği uyarısında bulunuldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Araştırmada, gençlerin sosyal medya kullanımlarının bir soruna dönüştüğü, bu gelişmenin oyun bağımlılığına kadar gidebileceği belirtildi, şöyle denildi:

 

“Vakit yitirmeden bir eylem planına ihtiyacımız var. Gençleri sosyal medya bağımlılığından kurtarmamız şart. Çünkü bu bağımlılık depresyona, cinsel tacize, anksiyeteye, okulda başarısızlığa götürüyor.”

 

Avrupa genelinde 2022’de gençlerin yüzde 11’inin (Erkeklerde yüzde 13, kızlarda yüzde 9) sosyal medya kullanımlarının sorunlu olduğu tespit edildi. Oysa 4 yıl önce bu oran yüzde 7 civarındaydı. Araştırma Avrupa, Orta Asya ülkeler ve Kanada’da 11, 13, 15 yaşlarındaki 280 bin gençle bire bir yapılan görüşmelerin sonuçlarını yansıtıyor.

 

Bu yaş gruplarındaki gençler, bir bağımlılığın tüm belirtilerini gösteriyor: Kendini sosyal medyanın aşırı kullanımına karşı frenleyememe, boşluk duygusu, sossyal medyayla ilgilenmek için diğer işlerden vazgeçilmesi, bunun günlük yaşama son derece olumsuz etkileri.

 

Sosyal medya bağımlılığı en çok Romen gençlerinde (Yüzde 28), en az Hollandalı gençlerde (Yüzde 3) görülüyor.

 

Bir başka kaygı kaynağı, gençlerin üçte biri oyun sitelerinde oynuyor, aralarından yüzde 22’si en az 4 saatlerini bu oyunlarla geçiriyor.