Kadınların en önem verdiği şeylerden biri de dudaktır. Güzelliğe önem veren kadınların dudakları çatlıyor. Genellikle herkesin ilgilendiği dudak çatlaması sık sık konuşulan bir konu. Kendilerini daha güzel ve ilgi çekici görmek isteyen kadınların tercih etmediği bu problem nedir? Nasıl geçer? İşte cevabı haberimizde...
Dudak çatlaması, dudak cildinin bütünlüğündeki bir bozulma veya yara için kullanılan bir ifadedir. Narin dudak derisi, soğuk ya da kuru havalarda kolayca kuruyup çatlayabilir. Dudak çatlaması, uzun sürdüğünde ağrılı olabilir. Ayrıca kanama veya yanma gibi şikâyetlere de sebebiyet verebilir.
Dudak çatlaması nedenleri nelerdir?
Dudak çatlaması, dudak yüzeyinde oluşan bir hasar ya da kuruluk sebebiyle meydana gelen bir yara olarak tanımlanabilir. Bu yara uzun süre tedavi edilmezse kanama oluşabilir ve zaman içerisinde artan yaralar ağrıya sebep olabilir. Bu nedenle dudak kuruluğunu ve çatlamaları hafife almamak ve oluşmasını önüne geçecek tedbirler almak gerekiyor. Dudak çok narin bir bölgedir. Üzerindeki deri her şeyden etkilenmeye açıktır. Bu nedenle çok soğuk havalar ya da güneşin yakıcı ışınları dudak derisi üzerinde yıpratıcı bir etki yaratabiliyor. Soğuk, rüzgarlı ve çok kuru hava koşulları dudakların çatlamasına sebep oluyor. Sürekli dudaklarla oynamak, sık sık yalamak ve dudakları ısırmak narin deri üzerinde yaralar açılmasına sebep oluyor. Ağızdan nefes alma alışkanlığı, özellikle soğuk havalarda, dudakların çatlamasına yol açıyor. Nefesteki su buharıyla nemlenen dudaklar sürekli ıslak kaldığı için soğukla karşılaştığında direkt çatlıyor. Vücut ihtiyacı olan suyu alamadığında ciltte çatlaklar oluşmaya başlar. Özellikle hamilelikte dudak çatlaması sorunuyla karşı karşıya kalan kadınların bol miktarda su tüketmesi gerekir. Dudak çatlamasının vitamin ve mineral oranlarıyla da ilgisi var. Bazı vitaminlerin eksikliği durumunda dudak yüzeyinde yaralar oluşabiliyor. Demir ve çinko oranı düşük olan kişilerin dudakları çok daha kolay yara olur ve bu yaralar normalden daha geç iyileşir.
Dudak çatlaması nasıl geçer?
Dudak çatlaması kremi kullanmalısın. Bu sayede dudaklarını sürekli olarak koruyabilirsin. Daha yoğun bir bakım ve koruma için düzenli olarak dudak yağı da kullanabilirsin. Eğer dudakların üzerindeki çatlaklar kanama yapıyorsa ve yaralarda iltihap biriktiyse, çok geç olmadan bir uzmana görünmelisin. Aksi halde yaralar genişleyebilir ve enfeksiyon kontrolden çıkabilir. Kuruyan dudaklarına dudak peelingi yaparak can katabilirsin. Bir kaşık kahve telvesiyle zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı gibi cilt bakımının temel taşları olan organik yağları birleştirerek peeling elde edebilirsin. Bu peelingi dudaklarına masaj yaparak uyguladığında kuru derinin yumuşadığını hissedeceksin. Evde kendine dudak maskesi hazırlayarak yoğun bakım da yapabilirsin. Biraz bal ve tarçını karıştırıp dudaklarına sür ve 5 dakika beklet. Tüm bu bakım ve onarım ipuçlarının yanında vücudunu içerden beslemeyi de ihmal etmemelisin. Bol bol su içmeli, dengeli beslenmeli, meyve ve sebze tüketimini artırmalısın.
Dudak yağı ne işe yarar?
Dudak yağı içerisindeki doğal yağlar sayesinde dudaklara yoğun bakım uygular ve cildin ihtiyaç duyduğu nemi sunar. Gün boyu yoğun bakımla buluşan dudaklar soğuk havaya, rüzgara ve güneşin yakıcı ışınlarına karşı korunur. Sabahtan akşama nemli kalan dudaklara uygulanan rujun performansı artar. Yumuşacık teni saran ruj formülleri daha kalıcı bir hale gelir. Yağlar dudakları pürüzsüz bir forma ulaştırdığı için dudak çizgilerine dolan mat ruj görüntüsü son bulur.