Depresyon geçirip geçirmediğiniz çekilen bir kaç fotoğrafınızdan anlamak mümkün olabilir mi? Amerikalı araştırmacılar geliştirdikleri yüz ifadelerini analiz eden bir yapay zeka uygulamasıyla bunun mümkün olacağını iddia ediyorlar.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
ABD’nin New Hampshire eyaletindeki Dartmouth Üniversitesi yüz taramayla depresyonu ortaya çıkaran bir program geliştirdiğini açıkladı.
Araştırmacılar “MoodCapture” adını verdikleri uygulamanın kişinin yüzünü incelediğini ve duygusal reaksiyonlarını analiz ettiğini açıkladı. Araştırma ekibinden Andrew Campbell, “MoodCapture yapay zeka yardımıyla duyguların dinamizmini değerlendiriyor” dedi.
Araştırmacılar yapay zekayı ve geliştirdikleri uygulamayı test etmek için 177 gönüllüden yardım aldılar. Bu gönüllülerin ortak özelliği hepsine daha önce ağır depresyon bozukluğu teşhisi konulmuş olmasıydı.
Test süresi 90 gün sürdü. Katılımcıların cep telefonlarından yüzlerinin fotoğrafları çekiliiyordu, Daha sonra bir dizi soruyu yanıtlıyorlardı. Verileri inceleyen sağlık uzmanları söz konusu kişide depresyon olup olmadığını belirliyorlardı. Önemli bir nokta: Katılımcılar fotoğraflarının ne zaman çekildiğini bilmiyorlardı.
Bilim insanları böylece topladıkları 125 bin fotoğrafı analiz ettiler ve yapay zeka onları karşılaştırarak depresyon ipuçlarını araştırmak için söz konusu kişinin günlük yaşamına ve alışkanlıklarına mercek tuttu.
Örneğin, ip uçlarından biri katılımcının genellikle yalnız kalmayı ve iyi aydınlatılmamış bir odada oturmayı tercih etmesi depresyon belirtisi olarak değerlendirildi. Ancak bunun yanı sıra gözlerin hareketleri, yüz kaslarının sertliği gibi veriler de incelemeye eklendi.
90 günlük test sonunda araştırmacılar yüzde 75 oranında depresyonu teşhis ettiler. Ancak bilim çevreleri bunu yeterli kabul etmiyor.
Araştırmacıların hedefi önümüzdeki 5 yıl içinde uygulamalarını tam sonuç verecek noktaya getirmeleri.