Son dönemde yaptığı açıklamalarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ekonomist Cüneyt Akman, Tele 1 kanalında katıldığı programda dolar analizi ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. 

 

Son dönemde yaptığı açıklamalarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ekonomist Cüneyt Akman, Tele 1 kanalında katıldığı programda dolar analizi ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Son dönemde yaptığı açıklamalarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ekonomist Cüneyt Akman, Tele 1 kanalında katıldığı programda dolar analizi ile gündem oldu. 

 

Cüneyt Akman’ın açıklamaları şöyle:

 

‘ÇİN MODELİ TAMAMEN İFLAS ETTİ’

 

Yeniçağ gazetesinin haberine göre; dövizdeki yükselişin üç nedeni olduğunu söyleyen Akman, şöyle konuştu: “En son Mayıs ayında Türkiye’nin dış ödemeler dengesi 11 milyar dolar açık verdi. Yani açıkladıkları Çin modeli tamamen iflas etmiş durumda. Sayın Erdoğan dün ‘Cari fazla vereceğiz, aynı sistemi yürüteceğiz’ dedi. Bu sistem muazzam bir açık veriyor aynı zamanda enflasyonu son derece yukarı çıkarıyor. Dolayısıyla bu açıklama piyasayı panikletti. Hatırlatırım benzer bir açıklamayı 16 Mayıs 2018’de Londra’da yapmıştı ondan TL iflah olmadı. Hemen o gün düşmeye başladı. Bugün şimdi tekrar ediyor ama 2018’de çok daha kötü durum. Rezervler son derece azalmış, muazzam bir miktarda dış ödemeler dengesi açığı var ve enflasyon da hızlı bir şekilde yükseliyor. İkinci bir unsurda yurt dışında dolar hafif değerleniyor. Fakat doların değerlendirmesi yüzde 8, bize karşı değerlenmesi yüzde 30. Aradaki fark yani o köpük sayın Erdoğan’ın konuşmaları işte.”

 

Akman, iktidarın ekonomideki gelişmelere karşı ne yaptığı ve ne yapacağına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı: “128 milyar doları nasıl sattılarsa şimdi de doları tutmak boyna rezerv satıyorlar. Aynı zamanda Türkiye’nin ödemesi gereken borçları hızlıca birikiyor. Eylül ayına kadar ciddi borç ödemeleri var. Türkiye’den yabancı para çıkışı da çok azaldı. Yılbaşında bu yana 5 milyar dolara yakın daha kaçtı. Bunlar belki küçük paralar ama olmayan paranın içinde büyük paralar. Yurtdışında analistler Türkiye’ye yıl sonu için rakamlar vermeye başladılar. Bunları yerli ve yabancı yatırımcı duydukça kaçıyor. Bir de ‘Bu hatayı yapmaya devam edeceğim’ derseniz herkes kaçar TL’den. Akla ve mantığa bir parça avret etmek mümkün olmazsa bunun durdurulması da söz konusu olamaz. Hala vatandaşın kendilerine emanet ettiği rezerv satıyorlar. Orada bir miktar daha para kaldı onu da satabilirler. İçeride vatandaşa birtakım zamlar yapacaklar ve karşılıksız kredi yaratılıp muazzam bir şekilde para basmaya devam edecekler. Zaten ondan dolayı krize giriyoruz yavaş yavaş. Bir süre daha vakit kazanacaklarını düşünüyorlar. Bir de ‘enflasyona endeksli araçlar’ konuşuluyor. Onun da getireceği ayrı bir panik var. Ama ondan 3-5 ay daha kazanırız. O arada dünyada belki bir şeyler düzelir diyorlar… Bakın çok ciddi bir konu var. Türkiye iflas riski var 738’e çıktı ve bu 2008 krizindeki kadar yüksek bir seviye. Bu iki şeye sebep oluyor. Birincisi Türkiye’nin artık borçlarını ödeyemeyeceğine inanan borç veren sayısı çok fazla. Zaten o nedenle Türk hazinesi giderek kendi vatandaşına bile dolarla veya TÜFE ile borçlanıyor.”