Hüzün işe yaramama duygusu, depresyon… Çocukların evden ayrılması bazı ailelerde, daha doğrusu her 3 aileden birinde yıkıcı etkilere yol açıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Buna “Boş yuva sendromu” deniyor.

 

Kolay değil; yıllarca mutlu anları birlikte paylaştınız, birlikte gülüp birlikte ağladınız… Sonra birgün yuvadan uçuveriyor.

 

İşte “Boş yuva sendromu” ile ilgili bilinmesi gerekenler:

 

“Boş yuva sendromu nedir? Çocuk veya çocuklar ister başka kentlerde ya da ülkelerde okumak, ister sevdiğiyle bir başka evde yaşamak, ister başka diyarlarda çalışmak için olsun baba ocağından ayrılmasından sonra ailelerinin hüzün ve yalnızlık duyguları hissetmeleridir. Özellikle yalnız yaşayan baba veya anneler de çok daha güçlü hissediliyor. “Anne” veya “Baba” olma kimliğini yitirmiş hissine kapılıyor. Kendilerinin “Terkedilmiş” oldukları korkusuna kapılıyor. Bir boşluk ve sıkıntı duygusuna gömülüyorlar. Bazen çocuk da ailesini bırakıp gitmenin verdiği suçluluk duygusunu yıllarca üzerlerinden atamıyorlar.

 

“Boş yuva sendromu”nun belirtileri şöyle: Anne, baba veya ikisi de sıkıntılı ve kaygılı oluyor. Yalnızlık duygusuna kapılıyor. Hüzünlü ve sanki bir boşluktaymış gibi hissediyor. Bütün motivasyonunu yitiriyor.Kontrolu kaybediyormuş korkusuna kapılıyor. “Anne” veya “Baba” olma kimliğini kaybetmiş gibi oluyor. Davranışları değişiyor. Anne ile baba arasındaki ilişkiler farklılaşıyor..