Diyabet tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu. Hastalık, bilindiği gibi, bu hastalığa yakalananların yeterli insülin üretememeleri ya da insülin tedavisine cevap verememeleri sonucu kandaki şeker oranının artmasından kaynaklanıyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Çeşitli diyabet türleri arasında “Tip 1” en çok çocukları ve gençleri etkiliyor. Verilere göre, dünyada 20 yaş altındaki 1,5 milyon çocuk diyabet pençesinde. 25 yaş altındaki gruptan diyabetten hayatını kaybeden 16.300 gençten yüzde 73,7’si “Tip 1” nedeniyle öldüler.

 

“Tip 1” diyabet, kronik bağışıklık sistemi hastalığı: Pankreasın insülin üreten hücrelerini hedef alan saldırılar hastalığı tetikliyor. Çözüm olarak vücuda insülin enjekte ediliyor.

 

Ayrıca diyabet hastalarının kan şekerlerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Kandaki şeker oranını düşürmenin birinci yolunun fiziki faaliyet, yani hareket ve spordan geçtiğini hatırlatalım.

 

Kan şekeri kontrol altına alınamazsa, zamanla kalp, kan damarları, sinirler, gözler ve böbrekler gibi organlara hasar verebiliyor.

 

O nedenle diyabete yakalanmış gençlerin büyüteç altına alınması, nedenlerinin belirlenmesi çok önem taşıyor.

 

Avrupa’yı kapsayan ve 2014-2021 yılları arasındaki dönemin0-14 yaş arasındaki 219 bin 331 çocuğu konu alan verilerini inceleyen bir araştırmada, başta Finlandiya, İsveç vr Norveç gibi İskandinavya ülkeleri olmak üzere Batı Avrupa’da, yani zengin ülkelerde çocuk diyabeti vakalarının kaygı verici oranlara ulaştığı belirlendi.

 

Buna karşılık Türkiye ve Romanya başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerinde bu sorun çok daha hafif. Örneğin Türkiye’de 100 bin çocuktan sadece 12’si bu hastalığa yakalanıyor. Romanya bizden bir adım ileri: 100 bin çocuktan 11’i.