Dünyadaki bazı bitkiler, en aşırı sıcaklıklara bile dayanabiliyorlar. Bu olgudan yola çıkarak “Kızıl Gezegen” Mars’ı insanlar ayak basmadan önce yeşillendirmek mümkün olabilir mi?

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Uçsuz bucaksız kııl kum çölü… Mars denilince gözümüzde canlanan görüntü bu. Gezegene gönderdiğimiz uzay araçları da zaten farklı bir görüntü göndermiyor.

 

Yani, Mars bu haliyle asla insanın veya canlıların yaşayabilecekleri bir yer değil.

 

Peki, Mars’taki bu koşullar değişebilir mi? Ya da Mars, dünyamız gibi bir gezegene dönüştürülebilir mi?

 

“Terraformer Mars”, yani gezegenin atmosferini, ısısını ve biyosferini değiştirip dünya koşullarına yaklaştırmak ideali bugüne kadar bugüne kadar sadece bilimkurgu romanlarının ilham kaynağı oldu.

 

Elbette bu, bilim insanlarının konuyla ilgilenmedikleri anlamına gelmiyor. Örneğin, Çın Bilimler Akademisi’nden Xiaoshuang ve meslektaşları dünyadaki bitkiler arasından Mars’ta yaşayıp çoğalabilecekleri arıyor.

 

Öyle ağaç gibi büyük bitkiler değil aradıkları; sadece yosunlar. Yani, 470 milyon yıl önce okyanusları terkeden bitkicikler.

 

Bu yosunlar ilk karaya çıktıklarında kayalardan sızan besinleri sindirebiliyorlardı. Ve de günümüzün Mars’ından pek de farklı olmayan yeryüzü koşullarına ayak uydurmaya çalışıyorlardı.

 

Ancak milyonlarca yıl boyunca bu yosunlar çürüyüp ayrışarak bir yandan toprağın organik hale gelmesini sağladılar, bir yandan da atmosfere oksijen salınmasına katkıda bulundular. Ayrıca daha az dirençli başka bitkilerin de hayata tutunmalarına yardım ettiler.

 

Er veya geç bir gün Mars’ı istilacı bitki türleriyle dönüştürmek gündeme gelecek.

 

İşte, Çinli bilim adamı Xiaoshuang ve ekibi şimdiden harekete geçtiler: Bazı yosun türlerini Mars koşullarında yetiştirmeye çalıştılar.

 

Vardıkları sonuç: Mars için en ideal bitki, Çin ve ABD çöllerinde yetişen ve çok yüksek sıcaklıklarda, hatta Antarktika soğuğunda bile hayata tutunan “Syntrichia caninervis” adlı yosun.

 

Çinli araştırmacılar bu yosunu her türlü zorlu testten geçirdiler: Yıllarca susuz bırakma, eksi 80 derecede 5 yıla kadar dondorma, eksi 196 derecede 30 güne kadar bırakma gibi.

 

Mars’taki koşulların hepsini oluşturup uyguladılar.

 

İnanılacak gibi değil: Yosun tüm zorlu koşullarda hayatta kalmayı başardı.

 

Bu da onu gece ile gündüz sıcaklıkları arasında 80 derece fark bulunan Mars koşullarında yaşamanın ilk adayı yaptı.

 

Çinli bilim insanları şimdi bu yosunu ilk aşamada Ay’a ve daha sonra tarihi henüz belirlenmeyen, daha doğrusu belirlenemeyen bir zamanda Mars’a göndermeyi amaçlıyor.