Belçika’da 58 yaşındaki çiçekçi Catherine bir buket hazırlarken, bir yandan anlatıyor: 'Aslında hemen işi bırakmam gerekiyor.'

 

Sonra 33 seans radyoterapi uygulanmış olan kolunu gösteriyor, 'Kış aylarında çiçeklerimizin yarısı tropikal ülkelerden geliyor. Hangi ilaçlar sıkıldığını nasıl bilebiliriz ki' diyor. Önünde korkutucu bir örnek var: Fransa’da 11 yaşındaki Emily adlı çocuk, annesinin hamilelik döneminde uzun süre çiçeklerdeki haşere ilaçlarının etkisinde kalması sonucu,  lösemiden ölmüştü.

 

Catherine geçen yıl kolunda bir tümör farketti.Önce bunun bir yağ bezi olduğunu düşündü. Kontrollerden sonra kemiklerde ve yumuşak dokularda ortaya çıkan ve çok seyrek görülen bir tümör olduğu belirlendi. Catherine bu kadar ender görülen kanserin nedenini araştırdı: “Sigaram, içkim yok. Çok az et yiyorum. Araştırmalarımı genişletince haşere ve yabani ot ilaçlarının bağlantılarını keşfettim” diyor. Bu ilaçlar Avrupa’da yasak ama Kenya, Etiyopya, Kolombiya ve Ekvator gibi çiçek ihracatçısı ülkelerde serbest. Bu ilaçların kullanıldığı çiçeklerin Avrupa’ya ithal edilmesi de yasal.