Tübitak Carl Sagan’ın 2 kitabının telif hakkını elinde bulundurmasına rağmen yıllarca yayınlamadı. Say Yayınları okuyucular tarafından çok aranan “Milyarca ve Milyarlarca” ile “Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı” kitaplarını okuyucuyla buluşturmak için büyük bir atılım yaptı.
Tübitak Carl Sagan’ın 2 kitabının telif hakkını elinde bulundurmasına rağmen yıllarca yayınlamadı. Say Yayınları okuyucular tarafından çok aranan “Milyarca ve Milyarlarca” ile “Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı” kitaplarını okuyucuyla buluşturmak için büyük bir atılım yaptı. Hayatını bilime ve bilimi sevdirmeye adayan ünlü bilim adamı ve yazar Carl Sagan’ın kitapları uzun zaman sonrasında Say Yayınları ile yeniden raflardaki yerini aldı.
Carl Sagan “Milyarlarca ve Milyarca” kitabında bir ömür boyu damıttığı bilgeliğiyle yaşama, dünyaya ve bizi kuşatan evrene dair yakıcı sorulara yanıt arıyor. Kitapta, Carl Sagan, gelecek yüzyılın insanın önüne çıkaracağı güçlüklerle mücadele edebilmek için bilim ve şefkatin nasıl kaynaştırılacağı meselesini eksene alarak, başta yaşam, sevgi, ölüm, tanrı kavramları olmak üzere kozmosun sınırlarından insan zihninin derinliklerine kadar uzanan çok geniş bir alanda pek çok konuya değiniyor.
Ayrıca yaklaşık 2 senedir raflarda bulunamayan Carl Sagan’ın okuyucular tarafından aranan bir başka önemli kitabı “Cennetin Ejderleri” Say Yayınları ile yeniden raflara taşındı. Sagan “Cennetin Ejderleri” kitabında bilim ile mitoloji arasında çarpıcı paralellikler kuruyor. Doğum, memeli hayvan türleri içerisinde sadece insan tarafından acı verici bir deneyim olarak yaşanır. Bunun sebebi açıktır: Keskin zekâya ev sahipliği yapacak büyük bir beyin. Zekânın evrimiyle doğum sancısı arasındaki bağlantı umulmadık bir şekilde Eski Ahit’te kurulmuş gibidir. Havva, yılanın ya da ejderin kışkırtmasıyla iyiliğin ve kötülüğün bilgisini taşıyan ağacın meyvesinden yer. Tanrı bunun üzerine Havva’yı cezalandırır; ona “Acı çekerek doğum yapacaksın” der. Tanrı’nın herhangi bir bilgiyi değil de özellikle iyilik ile kötülük arasındaki farkın bilgisini yasaklamış olması ilginçtir.
Ejdere bundan sonraki hayatını yerde sürünerek geçirme cezası veren Tanrı her iki türü, sürüngenleri ve memelileri ayrı ayrı cezalandırmakla kalmayıp birbirlerine de düşman eder: “Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın.”
Bir Başka Müjde Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı!
Carl Sagan’ın telifi uzun zamandır Tübitak’ta bulunan bir başka kitabı “Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı”nın baskısı yapılmazken, Say Yayınları bu konuda da önemli bir atılım yaparak, kitabın yeniden yayımlanmasına karar verdi. Bununla beraber Voyager Mekiği ve Dünya Dışı Yaşamlar ile iletişim kurmak için gönderilen kayıtlardan oluşan “Dünyanın Sesleri” isimli kitabı da yakın bir zamanda okurlarla buluşacak. Dünyanın Sesleri gibi Türkçe’de ilk kez yayımlanacak olan kitabı Nükleer Kış ve Silahlanma Yarışının Sonu yine okurların merakla beklediği kitaplar arasında bulunuyor.