Bizden önceki toplumların karşılaştıkları felaketleri unutursak veya gerekli dersleri almazsak günümüzün modern toplumları ve devletleri için de tehlike ufukta tetikte bekliyor.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Sadece felsefede değil, popüler kültürde de devletlerin, toplumların ve uygarlıkların bir süre sonr a iç içe geçecekleri, sonra tekleyecekleri ve sonunda çökecekleri çok yaygın bir inanç veya teori olarak paylaşılıyor. Peki bu süre ne kadar?
Bir süre önce bilim insanları bu alandaki en geniş kapsamlı araştırmayı tamamladılar. Arkeolog, tarihçi ve araştırmacılardan oluşan ekip, arşivlerde çok eskilere gidip toplumların yaşlanmasının gerçek olup olmadığını araştırdılar.
Ekip, insanlık tarihinin neredeyse 4 bin yıllık (Milat’tan Önce 2 bin ile Milat’tan Sonra 1.800 yılları arasındaki dönem)) sürecini inceleyerek veriler elde etmeye çalıştılar.
Vardıkları sonuç: Bir devletin veya toplumun çökmesi olasılığı varlığının ilk 200 yıllık sürecinde ciddi şekilde artıyor. Bu dönemi atlatırlarsa, istikrarlı bir süreç başlıyor.
Bu teorinin doğruluğunu Osmanlı İmparatorluğu kanıtlıyor: Varlığının ilk 200 yılında (Yıldırım Beyazıt’ın Timur’a esir düşmesi ve ölmesi, sonra kardeşler arasındaki savaşların yol açtığı Fetret Dönemi) Sultan 2’nci Murat ve asıl önemlisi Fatih Sultan Mehmet sayesinde yüzyıllarca sürecek bir devletin, affedersiniz imparatorluğun doğuşunu sağladı.