Romanya’da araştırmacılar küresel ısınmayla mücadele için inanılmayacak bir yöntem denediler: Doğaya bizon bıraktılar. Ve sadece 170 bizondan oluşan bir sürünün 123 bin arabanın bir yıl boyunca salgıladığı karbon di oksiti tecrit ettiğini belirlediler.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İklim değişikliği vahşi hayvanlarda çok ağır olumsuz etkilere yol açıyor. Ancak tersi de görülebiliyor. Bazı hayvanlar iklimin dengelenmesinde önemli bir rol oynuyor. Bu hayvanlardan biri de bizon. Birleşmiş Milletler, bizonun yeniden vahşi doğaya salıverilmesinin iklime çok olumlu etkiler yapacağını ısrarla vurguluyor.

 

Bu görüşün kanıtı 10 yıldır bizonu doğayla buluşturma deneyi yürüten Romanya’dan geldi. Romanya’da bizon 200 yıl önce yok oldu. İki büyük çevre kuruluşu “WWF” (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve “Rewilding Europe” 2014’te Romanya’da doğaya bizon bırakmaya başladılar. Bugün sayıları 170’e ulaşan bizonlar, Avrupa’nın en büyük sürülerinden birini oluşturuyor.

 

ABD’deki Yale Üniversitesi’nin geliştirdiği programla bizonların doğaya etkisi araştırıldı. 170bizon yaklaşık 50 kilometrekarelik bir alanda otlamıştı. Bu sayede doğal meralar 54 bin ton karbonu toprağa hapsetmişti.  Bu, 123 bin arabanın bir yıl boyunca doğaya bıraktığı karbon dioksitin tutarına denk geliyordu.