Eşi benzeri görülmemiş bir deney veya karşılaşma bu. Bir araştırma ekibi “Twain” adını verdikleri bir kambur balina ile iletişim kurmayı başardı. “Whale-SETİ” adıyla tanınan ekip aslında kambur balinaların haberleşme sistemlerini dünya dışı hayatın zekalarıyla iletişim kurabilmek için bir yöntem olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Balina uzmanları ile dünya dışı yaşam avcıları arasında ne gibi ortak nokta olabilir ki? Cevap: Sandığınızdan çok daha fazla. Evrende yaşam izlerini araştırmak ve dünya dışında herhangi bir yerde olası bir hayatın izlerini sürmek için 1984’te kurulan SETİ Enstitüsü’nün öncülüğünde geçenler bir grup bilim insanından oluşan bir ekip ilginç bir deney başlattı:

 

“Twain adını verdikleri bir kambur balinayla kendi dilinde iletişim kurmaya çalıştılar.

 

Sohbetleri ne hava durumuydu, ne de o dereceye kadar çözecek bilgiye sahip değiliz. balıklarla dedikodular. Çünkü kambur balinaların dillerini henüz o kadar çözemedik.

 

Bilim ekibi Bir gemiyle Alaska açıklarına gitti ve balinaların tepki gösterip göstermeyeceğini anlamak için bir “Temas mesajı” gönderdi. Tepkileri, insanların uzaktaki bir dostlarına selam göndermeleri gibi bir şey olacaktı. Balinalar bu çağrıları vveya mesajları diğer balinaları çağırmak veya onlara nerede olduklarını duyurmak için kullanıyorlar. Bu, balinaların sesli çağrı repertuarının en çok kullanılan sinyallerinden birini oluşturuyor.

 

Bilim insanlarının “Temasa geçelim” mesajından sonra kambur balina “Twain” tekneye kadar yüzdü, sonra çevresinde yüzmeye başladı. Bu buluşmayı izleyen 20 dakika boyunca bilim insanları aynı mesajı belirli aralarla ve farklı frekanslarda 36 kez tekrarladılar

 

Ve insanı ürperten sonuç: Twain 36 mesajın 36’sını da yanıtladı. Hem de her mesaj arasında zaman aralığına dikkat ederek.

 

Açalım: Bilim insanları Twain’e yeni bir mesaj göndermek için 10 saniye bekliyorlardı. Balina da yanıtlamak için 10 saniye aralığına dikkat ediyordu. Mesajların bu geliş ve gidişleri arasındaki 10 saniyelik süre, balinanın diyaloga geçmek için kurallara uymaya istekli olduğu anlamına geliyordu.

 

Araştırmacılar,”Twain bizi duydu, anladı ve yanıtlamak istedi ve de yanıtladı. Bizimle aynı duyguları hissetti” sonucuna vardı. Bu, kambur balinalar ile insanlar arasında, balinanın dilinde kurulanilk iletişim oldu.

 

Mesajlar araştırmacıların karşılaşmalarından kısa bir süre önce aralarında Twain’in de bulunduğu bir grup kambur balinadan geliyordu. Buradan, gruptaki balinalardan Twain’in mesajlarına yanıt verdiği sonucuna vardılar. “Galiba biz ona kendisine özel bir selam , bir ggünaydın gönderdik” dedi.

 

SETİ Enstitüsü’nün araştırmacılarından ve deneyi gerçekleştiren ekipte yer alan Laurence Doyle, kambur balina Twain’in tepkisi , insanlarla iletişime girmenin yolunu arayan uzaylıların davranışlarıyla özdeşleştirilebilir. Doyle, “Dünya dışı akıllı varlıklarla ilgili araştırmalarda, bu canlıların insanlarla temas kurmakla ilgilenebilecekleri ve insanoğlundan gelecek mesajları çözmeye çalışacakları varsayımı ön plana çıkıyor” dedi.