Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda beyaz ekmeği bırakmanız için 5 neden hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda beyaz ekmeği bırakmanız için 5 neden hakkında detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı içeriklerle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda beyaz ekmeği bırakmanız için 5 neden hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Beyaz ekmek uzak durulması gereken gıdalardan biri. Uzmanlar beyaz unla yapılan unlu mamullerin yerine tam tahıllı ürünler tercih etmemizi söylüyor. Özellikle gluten içeren tahıllar son yıllarda yoğun bir inceleme altında. Sağlık uzmanları ekmek ve diğer glutenli tahılların zararlı olabileceğini iddia ediyor.

 

İşte size beyaz ekmekten uzak durmanız için beş neden.

 

1) Kan şekerini hızla yükseltir

 

Ekmek üretiminde tahıllar ince bir una dönüşecek şekilde öğütülür. Bu işlem unlu mamulün hızla sindirilmesini sağlar.Ekmeğin içindeki nişasta sindirim sisteminde hızlı bir şekilde ayrıştırılır ve glikoz olarak kana karışır. Böylece kan şekeri ve insülin seviyesi hızla yükselir. Hatta bazı ekmekler tüketildiğinde kan şekerini bir çok tatlıdan daha fazla yükseltebilir. Hızla yükselen kan şekeri hızla düşmeye meyillidir. Kan şekeri düştüğünde gereğinden fazla yemek yemeye meyilli oluruz. Sağlıklı hissetmek için kan şekerinin çok düşük veya çok yüksek olmaması büyük önem taşımaktadır.

 

2) Tip 2 diyabete yakalanma riskini arttırır

 

Şekeri çok hızlı yükselten beyaz ekmek tüketildiğinde metabolizmada kan şekeri kısır döngüsü yaratır. Çok beyaz ekmek yiyenler yemekten kısa süre sonra acıkırlar ve yine yüksek karbonhidrat içeren bir yemek yeme ihtiyacı hissederler. Bu döngünün sürekli tekrar etmesiyle hücreler insülin direnci geliştirir ve zaman içinde kan şekeri seviyesini dengede tutmak zorlaşır.

 

3) Kilo aldırır

 

Beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratların kanda oluşturduğu şeker fazlası bedende yağ olarak depolanır. Ayrıca kan şekeri kısır döngüsü daha fazla yemek yemeğe sebep olur. Çok hızlı sindirilen ekmeğin verdiği doygunluk çok düşüktür ve kısa zamanda yeniden aç hissetmeye sebep olur. Bu da daha fazla yemek ve kilo alma demektir.

 

4) Besleyici değeri azdır

 

Bir gıda ne kadar fazla işlenirse o kadar besleyicilikten uzaklaşmaktadır. Eski tip değirmenlerde buğday uzun süren bir öğütme işleminden geçirilmekteydi. Seri üretime yönelik modern değirmenler unu yüksek ısıda ve çok hızlı dönen çelik merdanelerle öğüttüğünden günümüzün beyaz ekmeği besleyicilikten uzaktır.

Tahıllar una dönüştüğünde tanenin en dış ve en iç kısmı ayrışır. Böylece taşıdığı lifleri ve proteinin büyük bir kısmını kaybeder ve geriye sadece nişasta kalır. Bazı zenginleştirilmiş unlara B vitamini ve demir eklense dahi bunlar tam buğday ununa göre daha az lif ve protein içerir.

 

5) Gluten içerir

 

Bir çok ekmek türünün ana maddesi olan buğday gluten içerir. Gluten hamura elastiklik veren yapışkan bir maddedir. Gluten, her ne kadar hamurun şekil almasını ve pişirildiğinde kabarmasını sağlayarak birbirinde lezzetli hamur işlerinin yapılmasını mümkün kılsa da; şişkinlik, kabızlık, sindirim sisteminde hasar ve yorgunluğa neden olur. Günümüzde gitgide daha fazla insanda gluten hassasiyeti ortaya çıkmaktadır.  Pek çok kişi gluten hassasiyeti nedeniyle aşırı yorgunluk çekmektedir. Eğer gluten hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız beyaz ekmeği ve glüten içeren başka gıdaları diyetinizden bir ay boyunca çıkararak kendinizi test edebilirsiniz.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.