Alman bilim insanları ilk kez olarak bebeklerin ve yetişkinlerin vücut kokularının kimyasal bileşimini karşılaştırdılarBu araştırma sayesinde, bebeklerin çok güze, yetişkinlerin ise mide bulandırıcı koku yaymalarına neden olan molekülleri biliyoruz.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bilim insanları araştırmaları için 18’er kişilik iki grup oluşturdular. Birinci grup 1-3 yaş arası çocuklardan oluşuyordu, diğeri ise 14-18 yaş arası gençlerden. İki gruptaki katılımcılar da tişörtle ve koltuklarının altında pamukla bir gece hastanede yattılar. Deneyden önceki 48 saat boyunca baharatlı yemekler ile soğan ve sarımsak tüketmeleri yasaklandı. Ayrıca deodorant kullanmaları da yasaktı. Sadece korkusuz şampuanlar kullanabiliyorlardı.

 

Koltuk altlarındaki pamukların laboratuvarda analizi 42 farklı koku bileşimini belirledi. İki grupta da bu kokuların pek çoğu ortaktı. Ancak daha detaylı incelemede bebeklerde ve küçük çocuklarda “Alfa-İsometil-İonon”denilen bir bileşim ortaya çıkarıldı. Hoş, biraz odunsu karışımı çiçek karışımıyayan bir kokuydu bu. (Not: Şimdi bu koku şampuanlarda, traş köpüklerinde, parfümlerde kullanılıyor.)

 

Yetişkinlerin kokularında ise  “Etilotanoike asit-4” ve “Dodekanoik asit” tespit edildi. Yani, keçi bedeni ve mum karışımı bir koku. Ama daha önemlisi  yetişkinlere ter ve idrar kokusu sinmişti. O nedenle kötü kokuyorlardı. Bebekler ise bu kokuları üretmedikleri için mis gibiydiler.