Youtube'da yayınladığı çeşitli içeriklerle adından sık sık söz ettiren ünlü Youtuber Barış Özcan, yayınladığı videosunda 42 sayısının gizeminden bahsetti. 

 

Youtube'da yayınladığı çeşitli içeriklerle adından sık sık söz ettiren ünlü Youtuber Barış Özcan, yayınladığı videosunda 42 sayısının gizeminden bahsetti. Peki neden 42? Yazar Douglas Adams’ın "Otostopçunun Galaksi Rehberi" konseptini BBC Radyosu’na sunduğu 1977 yılından beri tam 42 yıldır bu soru var eseri dinleyenlerin, okuyanların aklında... Neden 42? 

 

Bu konuda pek çok teori üretildi. Bazıları ışığın suda ancak 42 derecelik bir yansımasıyla gökkuşağının oluşabileceğini söyledi; bazıları da ışığın protonun çapı kadarlık bir mesafeyi geçmesi için gereken sürenin 10−42 saniye olduğunu hesapladı. 42’nin bilgisayar dünyasındaki ikili kod sisteminde (binary) karşılığı 101010’dır. Yani var, yok, var, yok, var, yok. Bizdeki bir varmış, bir yokmuş gibi bir anlamı olabilir mi?

 

Sorunun cevabını matematikte ya da origamide değil de inançlarda arayanlar da var. Mesela İncil’de. Matbaada basılmış ilk kitap olan Gutenberg İncili, B42 ya da 42 satırlık İncil olarak da bilinir, çünkü her sayfasında 42 satır yer alır. Öte yandan kabalistik gelenekte Tanrı’nın adının 42 harften oluştuğuna inanılır. Budizm’de 42 bölümlük bir sutra vardır. Mısır mitolojisi’nde ölüm yolculuğunu yapan kişilere 42 soru sorulur. Cevap tüm bu inanışlarla ilgili olabilir mi?

 

Detayları aşağıda bulabilirsiniz.