Kosta Rika’da bir plajda 2 kadın balık derilerini temizliyor. Bu deriler daha sonra giysiye ve mücevhere dönüşecek.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Marta Sosa ve Mauren Castro bu işe 2 yıl önce başladılar. Dertleri, ailelerine bir gelir kaynağı yaratmaktı.
41 yaşındaki Mauren Casrto “Bu deriler daha önce denize atılıyordu ve kirletiyordu. Şimdi onları deriye dönüştürüyoruz. Daha sonra bunlar mücevher, elbise yapımında kullanılacak. Belki bir süre sonra çanta ve ayakkabı yapımında da” diyor.
“MarViva” adlı bir sivil toplumun öncülüğünde bir araya gelen 15 kadın “Piel Marina” adlı bir kooperatif kurdular. “MarViva” onları eğitti, finansman desteği sağladı. Kooperatif üyesi kadınlar mücevherleri kendileri üretiyorlar, derileri elbiseye ise bölgedeki tekstil fabrikaları dönüştürüyor.
“Biyomalzeme” araştırmacısı ve tasarımcı Sofia Urena, balık derisinden imal edilen elbiseler son derece uzun ömürlü. Başka bir malzeme aramaya gerek yok” diye konuşuyor.
Mauren Castro gelişmeleri şöyle anlatıyor: “Başlangıçta bu girişime inanmıyorduk. Pis kokan ve kirleten balık derisinin nasıl kadınlara ekmek kapısı olabileceğini düşünemiyorduk. Ama oldu. Şimdi balığın derisini temizliyoruz, sonra sabunla yıkıyoruz, tıpkı elbiseleri yıkadığımız gibi. Gliserin, alkol ve doğal boya kullanarak renk veriyoruz. Sonra kurumaya bırakıyoruz. Deri 8 gün sonra hazır oluyor. 4’ü temizleyip boyamak, 4’ü de güneşte kurutmak için. 8 günün sonunda esnek, dirençli, su geçirmez hale geliyor ve asla balık kokmuyor.”
Kooperatifin işleri giderek büyüyor. Kadınların hayali bu derileri yurt dışına satmak. Mauren Castro, “İmal ettiğimiz deriler Hollywood’da, Paris’teki defilelerin podyumlarında görmek isteriz” diyor. Bu hayallerinin gerçekleşmemesi için hiçbir neden yok. Çünkü moda dünyası da giderek güçlenen eğilimle, doğaya saygılı, dönüştürülmüş veya doğal malzemelere yöneliyor.