Bal kabağı Cadılar Bayramı’nın olmazsa olmaz aksesuarını oluşturuyor. Ancak kabakgillerden olan bal kabağı kuraklığa dayanıklılığı, besleyiciliği ve iklim dostu olmasıyla, yakın bir gelecekte mutfakların vazgeçilmez ürünü olmaya aday gösteriliyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bal kabağı nedense bugüne kadar hak ettiği önemi ve değeri görmedi. Oysa bir çok avantajı var. İşte birkaçı: Besleyici, tıbbi açıdan şifa kaynağı, yetiştirmesi kolay. Küresel ısınma nedeniyle su sıkıntısının başladığı, önümümüzdeki dönemde bu sıkıntının su kıtlığına dönüşebileceği göz önüne alındığında, kuraklığa dayanıklı bal kabağının çiftçilerin tercih edeceği bir ürün olacağını tahmin etmek hiç de zor değil.

 

Çöller Örneğin, Bangladeş’te iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği muson yağmurlarıyla gelen seller oluşturmaya başladı. Zehirli atıkların yüzdüğü nehirlerin bıraktığı kumlar toprağı çoraklaştırıyor.

 

Besin maddesi açığı, kötü beslenme ve yüksek işsizlikle mücadele için Bangladeşli çiftçiler şimdi bu çorak ya da çölleşmiş topraklarda bal kabağı yetiştirmeye çalışıyorlar.

 

Bu çiftçilere destek için kurulan ““Pumpkins Against Poverty” (Yoksulluğa karşı balkabağı) adlı sivil toplum örgütü “Pumpkin Plus” (Daha çok balkabağı) adlı bir şirketi hayata geçirdi. Bini aşkın üreticinin üye olduğu bu şirket topladığı bal kabaklarını Katar, Malezya, Singapur başta olmak üzere bir çok ülkeye ihraç ederek çiftçilere ciddi bir gelir sağlıyor.

 

Balkabağını nihayet önemseyen başka çalışmalar da var.

 

Örneğin, Türkiye’de de Selçuk Üniversitesi “Batı Anadolu tipi” 45 tür bal kabağının tarımının geliştirilmesi için yoğun çaba harcıyor.

 

Uganda’da bal kabağı üretimini teşvik ederek iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması projeleri hayata geçiriliyor.

 

Su kıtlığı korkusunun her geçen gün daha arttığı Mısır’da besin güvenliğini sağlamak için balkabağının eski türlerinin tohumları biriktiriliyor.

 

Son olarak bal kabağının hepsi de birbirinden değerli ve önemli özelliklerini sıralayalım:

 

-Yılın her mevsiminde yetiştirilebiliyor.

 

-Mükemmel bir antioksidan olarak çeşitli kanser türlerine karşı kalkan işlevi görebiliyor.

 

-Besin değeri yüksek ama düşük kalorili.

 

-Su açısından zengin, bu sayede çok iyi bir A vitamini kaynağı.

 

-Ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendiren Beta-Karoten, C, E vitaminleri, demir, folik asit gibi molekülleri içeriyor.