Bağırsak floramızda bulunan  bazı bakteriler en az 15 milyon yıl öncesinden kalma. Yani, bizim insan olmadan çok ama çok önceki çağlardan geliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu, bağırsak mikrobiyotumuzda evrimin çok ama çok önemli bir etkisinin olduğunu gösteriyor. Söz konusu bakteriler bağırsaklarımızın gelişmesinin ilk aşamalarında önemli rol oynuyor, yabancı mikroplara karşı bağışıklık sistemimizi eğitiyor, hatta ruh halimizi, moralimizi ve davranışlarımızı bile etkiliyor.

 

Araştırmada şu çarpıcı sonuçlar da anlatıldı: “İnsan bağırsağındaki bazı bakterilerin maymunlarla ortak atalarımızın bağırsaklarından bize miras kaldığını gördük. Bu da söz konusu bakterilerin milyonlarca yıldır hiç değişmeyen bir soyağacına sahip olduklarını, bu soy ağacının Afrika’da ilk maymunların ortaya çıkmasıyla başladığını tespit ettik.”

 

Ortak bir atadan gelen insanlar ile maymunlar farklı evrim  geçirmelerine rağmen, iki türün de bağırsaklarındaki bakteriler değişmedi. Sadece değişik bağırsaklarda varlıklarını sürdürmelerine bağlı olarak farklı evrimden geçtiler.

 

Bakterin ilk farklılaşması 15,6 milyon yıl  önce başladı: Maymunlar ile insanımsı canlılar arasında ayrışma  başladığında. İkinci ayrışma 5,3 milyon yıl önce evrimin insan dalının şempanzelerden ayrılmaya başlamasıyla ortaya çıktı.