Sadece bağışıklık sisteminde değil, bağırsaklar ve genel olarak sağlığınızın tümü için çok faydalı: Probiyotiklerin faydaları saya saya bitirilemiyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bu canlı mikro organizmalar sağlık alanında son derece gözde.

 

Peki ama hangi koşullarda faydalı olabiliyorlar?

 

Günlük beslenmemizde, örneğin yoğurtla ve bazı fermante içeceklerle (Ayrın, kefir gibi) probiyotik tüketebiliyoruz. Ayrıca elbette eczanelerde de kapsül olarak bulabiliyoruz. Probiyotikler hem genel olarak sağlığımızı iyileştirmek için tüketilebildiği gibi, bazı hastalıkların tedavisinde de takviye olarak kullanılabiliyor.

 

Tıbbi tanımla, “Probiyotikler sağlık için faydalı bakteriler” anlamına geliyor. Üstelik sadece bağırsak sağlığı için değil.

 

Probiyotiklerin en önemli etkisi bağırsak mikrobiyotlarında bulunan bakteriler arasındaki dengeyi sağlamak veya korumak olarak açıklanıyor.

 

Örneğin, bakteri veya virüs bulaşması durumanda veya antibiyotik kullanımının sonucu olarak ishal sorunu ortaya çıktığında, bağırsak mikrobiyotunun normale dönüşmesini hızlandırmak için probiyotik tavsiye ediliyor. Ayrıca yola çıkacakların olası bir ishal sorunuyla karşılaşmalarına karşı da probiyotik almaları öneriliyor.

 

Uzmanlara göre, probiyotikler bazı alerjilerin tedavisinde de faydalı oluyor. Ancak dikkat: Probiyotikler tadavi edici ilaç değil, sadece takviye edici işlevleri var. Doktorlar probiyotikleri bağırsak sıkıntılarında da tavsiye ediyorlar.

 

Peki, probiyotiklerin yan etkileri var mı? Cevap: Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde idrar enfeksiyonu gibi sorunlara neden olabilir.Ancak çok az görülen bir durum bu.