İlk kez baba olmak, erkeklerin hayatında köklü değişiklikler yapıyor. Özellikle de bebeğin doğumunu izleyen ilk yılda.  Elbette anne için de günlük yaşamda düzenin değişmesi kaçınılmaz oluyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Çünkü genellikle deneyimsiz oldukları, bebeğin uyku ve ihtiyaç düzeni onların alıştıklarının dışına çıktığı için hayatları alt-üst oluyor. Uykusuz geceler, bebeğin nöbetleşe bakımı, biri uyurken diğerinin uyanık kalması gibi zorunluluklar onları yeni bir yaşam düzeni tasarlamaya yöneltiyor.

 

Bebekli hayatın bir başka yansıması: Babanın beynindeki değişiklik: Küçülüyor, kısmen köreliyor.

 

“Cerebral Cortex” adlı dergide yayınlanan araştırmada, babaların beynini bebeğin doğumundan önce ve sonra nasıl olduğunu karşılaştırdı.

 

Değişiklik beynin dış tabakasını oluşturan “Serebral Korteks”teki gri madde düzeyinde ortaya çıkıyor. Bu bölüm düşünce, akıl yürütme, öğrenme, sorun çözümü ve duyguların yönetimi gibi işlevleri yönetiyor.

 

Beyindeki bu işlevlerin bazılarının yitirilmesi babalara önceliklerini değiştirme, çocuğuyla daha duygusal bir ilişki kurma yolunu açıyor. Bu sonuncu nokta çok önemli; çünkü insan türünün varlığını sürdürebilmesi için bebeğe baba koruması hayati önem taşıyor.

 

Özetle babağın beyninin bazı yeteneklerinin azalması, bebeğin hayatını değilse bile içgüdüsel olarak güvenli büyümesinin ortamını hazırlıyor.