Ay, dünyamız var olduğundan bu yana, insanların rahat uyuması için baş ucunda bekleyen gece lambası işlevini görüyor.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Hatta, Ay’ın Dünya’daki canlılardan önce de var olduğu düşünülüyor. Çünkü yaşı 4,5 milyar yıl olarak tahmin ediliyor. Peki, Ay birdenbire kaybolursa ne olur? Böyle bir senaryoyu düşünmemek en iyisi.
Hemen belirtelim; Ay’ın kaybolması olasılığı son derece az. Sadece onda daha büyük bir uzay cisminin ona çarpıp parçalaması halinde Ay uzaya dağılabilir. Güneş ve gezegenlerin bu tür uzay cisimlerinin çoğunu yutmuş olması başıboş dolaşan bir uzay cisminin Ay’a çarpması olasılığını en aza indirdi.
Her şeye rağmen Ay’ın ortadan kaybolabileceği senaryosuna yoğunlaşırsak, bu durumun ilk sonucu okyanuslardaki devasa gel-git olaylarının ortaya çıkması olacak. Çünkü el-gitlerin sorumlusu Ay. Sorumlu yok olunca, gel-gitler de çığırından çıkacak. Daha kötüsü, ortadan kaybolabilecek.
Oysa, bir çok ekosistem, gel-gitlere bağımlı. Ve o ekosistemlerin besin kaynağı. Dünya nüfusunun dörtte üçü okyanusların kıyısında veya en fazla 50 kilometre kadar ötesine giden bölgelerde yaşıyor. Sonuç: Onların besin kaynakları çok ciddi tehdit altına girecek.
Gel-gitler okyanuslardaki ısı dengesinin ve akıntıların düzenlenmesinden de sorumlu. Bu mekanizmaların birdenbire yok olması, gezegenimizin çevresinde ısı ve enerji dağılımını alt-üst edecek ve Dünya’nın iklimini ve sıcaklığını değiştirecek.