Avrupa kıtasının kıyıları 40 bin kilometreye yakın. Ancak giderek azalıyor. Çünkü deniz seviyesi yılda ortalama 2- milimetre yükseliyor. Pek önemsemeyebilirsiniz ama Amsterdam ve Venedik gibi deniz seviyesinin altında inşa edilmiş kentler için bu, çok ciddi, hatta hayati bir sorun.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Her ne kadar küresel ısınmanın etkisiyle kentlerin deniz tarafından yutulması olasılığı gündemin en sıcak maddelerinden biri olsa da, geçmişte de buna benzer korkular vardı. Çünkü o zamanlarr da denizler şehirleri yutuyordu veya sular altında bırakıyordu. İşte antik çağlardan kalma 5 şehir trajedisi.
1-AKRA: Antik Yunan kenti Akra, Karadeniz’de, Kırım yarımadası açıklarında Kerç Boğazı’nda bulunuyordu. Başkenti İstanbul’da olan “Bosphore”, yani “Boğaziçi” Krallığı’na bağlıydı. Karadeniz’in yuttuğu kentin kalıntıları 1980’lerde bulundu. Kerç Boğazı’ndaki mükemmel konumu sayesinde Akra hem kara, hem de deniz yoluyla ticari faaliyetlerde bulunuyordu. Ancak M.Ö. 3’üncü yüzyılda Karadeniz’in suları yükselmeye başlayınca, halk kenti terketmeye başladı. M.S. 4’üncü yılda Akra neredeyse haritadan silindi.
2-SİMENA: Türkiye’nin güney batısındaki Kekova Körfezi’nde yer alıyor. Kent ilk kurulduğunda küçük bir balıkçı köyüydü. Sonra Rodos Şövalyeleri’nin önemli merkezlerinden biri haline geldi. M.Ö. 2’nci yüzyıldaki bir deprem, Simena’yı Akdeniz’in sularına gömdü. Bugün ziyaretçiler denizin 4-5 metre derinliğindeki kentin kalıntılarını görebiliyorlar.
3-AGIOS PETROS: 1981’d İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nde görevli bir arkeolog, Ege adalarında denizin yuttuğu Agios Petros kentini keşfetti. O tarihten bu yana sürdürülen arkeolojik araştırmalar hayvan kemikleri, taş aletler, seramiklerin yanı sıra dalgakıran ve ev temelleri gibi önemli yapıların da tespit edilmesini sağladı
4-THONİS-HERACLEİON: Mısır’daki bu antik kent M.Ö. 8’inci yüzyılda kurulmuştu. Akdeniz sularının altındaki, büyük ölçüde harabeye dönmüş tapınaklarıyla ünlü. Buna karşılık, Nil Deltası’nın batı bölümünde yer alan yine sular altındaki Canope kenti pek bilinmiyor. Oysa Canope da önemli kalıntılara sahip. Örneğin, Osiris ve Serapis gibi tanrılara adanmış tapınaklar. M.S. 8’inci yüzyılda deniz seviyesinin yükselmesi, depremler ve onları izleyen tsunamiler hem Canope, hem de Thonis-Heracleion’un deniz tarafından yutulmasına yol açtı.
5-RUNGHOLT: Akdeniz için Atlantis efsanesi neyse, Kuzey Denizi için Rungholt efsanesi de o.Önemli bir ticaret merkezi olan şehir 1362 yılında çok güçlü bir dalga tarafından yutuldu. Efsaneye göre,.u efsanelererağmen 2023 yılına kadar kentin yeri bulunamadı. Geçen Mayıs’ta araştırmacılar Rungholt’a ait olduğu sanılan ve su yüzüne çıkmış olan kalıntılara ulaştılar. Kalıntılar arasında bir büyük kilisenin enkazı ve çok sayıda vazo bulunuyordu.