Japonya’nın başkenti Tokyo, 1927’de metro ağına sahip Asya’nın ilk kenti oldu. Bir asır sonra şimdi sermayesini halka açıyor.

 

Her gün 9 ayrı hatta 6,5 milyon yolcu taşıyan Tokyo metrosunu işleten grup, borsaya girmeye karar verdi. İşte dakikliğiyle ünlü Tokyo metrosu hakkında bilmeniz gerekenler…

 

1-2018’den bu yana en büyük mali operasyon:

 

“Tokyo Metro Co.” Japonya’nın başkentindeki metro ağını işleten iki gruptan biri. Halka açılma kararını duyurmasıyla birlikte müthiş bir taleple karşılaştı. Şirket 349 milyar Yen, yani 2,3 milyar dolar toplayacağını tahmin ediyor. Böylece 2018’deki “SoftBank Corps.” Operasyonundan bu yana en büyük halka açılmayı gerçekleştirmiş olacak. “Tokyo Metro”nun sermayesinin yüzde 53,4’ü Japon hükimetine, yüzde 46,6’sı ise Tokyo belediyesine ait. Halka arzdan sağlanacak parayla Japon hükümeti, ülkenin kuzey-doğusundaki tsunaminin yok ettiği alt yapıyı yenilemek için aldığı kredileri ödemeyi amaçlıyor.

 

2-Bedava müze bileti ve erişte çorbası:

 

Küçük ve bireysel yatırımcıları çekmek isteyen “Tokyo Metro”, 200 hisse (Her hisse 7,4 Euro) satın alacak olanlara müzesine ve golf sahasına ücretsiz girme, işlettiği erişte çorbası dükkanlarında bedava garnitür temin etme imkanı sağlayacak.

 

3-Asya’nın ilk metrosu:

 

Tokyo 1927’de Asya’da metroya kavuşan il kent oldu. İlk hattın uzunluğu 2,2 kilometreydi. İkinci Dünya Savaşı döneminde duran metro ağını genişletme planları, daha sonra yeniden başladı. “Tokyo Metro Co.” Bugün 9 farklı hatta 195 kilometre uzunluğunda bir ağa sahip.